top of page
Poděbrady.png

Poděbrady (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Nymburk
Coördinaten locatie : 50°08 N 15°07 O
GPS parking : Jiřího nám.
Website locatie :
Poděbrady

weerbericht.png
pdf.png

Poděbrady is gelegen in de regio Midden-Bohemen, district Nymburk, ongeveer 45 km ten oosten van Praag. De stad is bekend als kuuroord, dit door de aanwezigheid van diverse mineralen in het water.
Poděbrady heeft een oppervlakte van ongeveer 40 km².

De geschiedenis van Poděbrady reikt terug tot de oertijd, lang voor het begin van de Tsjechische staat. Een lange afstand handelsroute loopt van Praag naar Oost-Bohemen en vervolgens naar Silezië en Polen door een toenmalige bosrijke omgeving, verweven in een dicht netwerk van riviertakken. In deze streek ging een Slavische gemeenschap zich vestigen.

Men vindt dan ook de eerste keer de naam Poděbrady terug in de 12e eeuw, toen leden van de Přemysliden het Slavnik vorstendom verdeelden in kleinere administratieve gehelen.
 

In de tweede helft van de 13e eeuw viel de stad in handen van koning Přemysl Otakar II. In de jaren 1262-1268 bouwde deze koning een versterkte burcht aan de randen van de Elbe op de plaats van een oudere versterkte burcht en op een strategische positie.

 

Poděbrady kende zijn grootste bloei ten tijde van de heren van Kunštát, die de stad kregen van Karel IV. Zes generaties van deze familie zorgden voor een uitbreiding van de stad tussen 1345 en 1495. De bekendste was Jiří van Poděbrady, die tot koning van Tsjechië werd verkozen in 1458. Deze briljante diplomaat (soms ook wel de Hussietenkoning genoemd) was de eerste Europese politicus die ervoor ijverde vrede te krijgen tussen alle Europese heersers.
Op zijn bevel werd Poděbrady bevorderd tot stad in 1472 en kreeg daardoor belangrijke rechten, privileges en een stadsembleem.

 

In de eerste helft van de 17e eeuw, tijdens de Dertigjarige Oorlog, wordt de stad, evenals de hele regio, het slachtoffer van aanvallen door Zweedse en Saksische troepen, dit nog verergerd door verschillende stadsbranden. Toch wordt de stad het ergst getroffen door de brand in 1681, waarbij het stadhuis en de meeste houten huizen met de grond gelijk gemaakt werden.
Na deze ramp werd iedereen verplicht om in het vervolg met metselwerk gebouwde huizen op te trekken. Het stadsbeeld kreeg een volledig ander uitzicht en de stadsmuren werden gesloopt, terwijl de door brand vernietigde woningen dienden als fundering voor de nieuwe stad.

 

Na de branden van 1800 en 1832 verdwenen de resten van de stadspoorten en werden nieuwe straten aangelegd op de resten van de vestingmuur. Na 1840 werd de glasindustrie geïntroduceerd, zonder dat er in de stad ook maar enige grondstof voor deze industrie te vinden was.

 

Een historische mijlpaal in het leven van de stad was 1905 toen een bekende waarzegger - prins von Büllow - op een diepte van een 90 meter koolzuur mineraalwater ontdekte. Dit resulteerde in de opening van het eerste kuuroord in 1908. Na de Eerste Wereldoorlog veranderde het kuuroord van Poděbrady heel snel en vanaf 1926 was het gespecialiseerd in de behandeling van hart- en vaatziekten. Het kreeg niet alleen bekendheid in eigen land, maar ook in het buitenland.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Poděbrady

Het kasteel van Poděbrady is waarschijnlijk ontstaan in de eerste helft van de 12e eeuw. Toen werd, na de val van het machtige Slavnik prinsdom, door de onbekende eigenaars van de stad een versterkte burcht gebouwd op de kalkstenen rots met uitzicht op de rivier Elbe.

Toen Poděbrady onder Přemysl Otakar II tot de koninklijke domeinen behoorde, werd er een stenen waterburcht gebouwd, waar de vorst met zijn gezin van tijd tot tijd verbleef. Het kasteel werd een van de strategische plaatsen langs de Elbe met als doel Praag te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen vanuit het oosten en het noordoosten.

 

In de 14e eeuw kwam de stad in handen van enkele belangrijke Moravische edelen - de heren van Kunštát, die de verdedigingsfunctie van het kasteel nog versterkten. Het kasteel werd opnieuw verbouwd tijdens de 14e en de vroege 15e eeuw. Afgezien van andere veranderingen, werden de reeds bestaande grachten verbreed en met water gevuld uit een nabijgelegen stuwmeer.

 

De volgende renaissance reconstructie van het kasteel werd uitgevoerd tijdens het bewind van keizer Ferdinand I in de 2e helft van de 16e eeuw. Het werd verbouwd tot een comfortabel zomer jachtslot. Vanaf dit moment tot op heden veranderde het kasteel nog weinig.

 

>>> Adres : Jiřího náměstí <<<

 

George van Poděbrady plein

Dit plein is het oudste deel van de stad en was altijd een marktcentrum. Een oude handelsroute naar Hradec Králové liep immers sedert mensenheugenis door de stad.

Het huidige uitzicht van het plein is het resultaat van de historische veranderingen in de stad. Het grondplan dateert nog vanuit de Middeleeuwen en zelfs enkele stenen kelders uit de renaissancetijd zijn nog intact.

De prachtige gevels in pastelkleuren van uit de renaissancetijd en 16e en 17e eeuw verdwenen door de branden van 1800 en 1832.

 

Na de algemene reconstructie in 1993 kreeg het plein een nieuw, interessant uitzicht.

Het ruiterstandbeeld van Koning George van Poděbrady, het werk van Bohuslav Schnirch, behoort tot de meest vooraanstaande Tsjechische monumentale sculpturen van de 19de eeuw. Het is ontstaan ​​op een geheel unieke manier, want het was gehamerd uit koperen platen en bevestigd op een stalen draagstructuur. Oorspronkelijk geplaatst bij de etnografische tentoonstelling in Praag, werd het beeld plechtig onthuld in Poděbrady in 1896.

 

De Marian-zuil werd opgericht op het plein als monument ter herinnering aan de pest die in de stad woedde in 1714. Ze dateert uit 1765. Op de top van de kolom is er een standbeeld "De moeder van god" en de kolom wordt omringd door vier beelden van heiligen (St Wenseslas, St Adelbert, St Procopius en St Florian).

>>> Adres : Jiřího náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page