top of page
Pohořelice.jfif

Pohořelice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 48°59 N 16°31 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Pohořelice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Pohořelice ligt voornamelijk op de rechteroever van de rivier de Jihlava, 25 km ten zuiden van Brno aan de snelweg Brno - Wenen. Het gebied op vlak terrein met zeer vruchtbare zwarte grond met restanten van uiterwaarden is 2919 ha zonder het grondgebied van de lokale delen Nová Ves en Smolín. De stad telt ongeveer 4.700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Farní kostel sv. Jakuba Staršího

 

De parochiekerk van St. Jacob, de architectonische dominante van Pohořelice, is in de kern een vroeg-gotisch gebouw uit de 13e eeuw met bewaard gebleven architectonische elementen uit de tijd van zijn oorsprong en later gotische veranderingen. De oorspronkelijke kleinere kerk, in romaanse stijl, werd in 1278 samen met de stad door brand verwoest.

 

De exacte volgorde en datering van de zeer complexe architectonische ontwikkeling van de kerk is nog niet eenduidig ​​bepaald, maar het oudste deel van de kerk zal waarschijnlijk de pastorie zijn die vóór 1323 is gebouwd.

 

In 1668 heeft de Brno-bouwer Ruprecht renaissancemodificaties aangebracht. Unieke gotische fresco's aan de zijkanten van het middenschip kunnen heiligen, oud-testamentische profeten of aristocratische kerkdonoren voorstellen.

 

In de Lutherse periode van Pohořelice waren de fresco's misschien bedekt met kalkgezichten en werden ze jarenlang vergeten. Ze werden ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden in 1934. De kerk werd omringd door een begraafplaats tot 1831, toen een nieuwe begraafplaats buiten de stad werd aangelegd.

 

>>> Adres : nám. Svobody 119 <<<

 

Pastorie

 

De pastorie in Pohořelice verhuisde verschillende keren in de 16e tot 18e eeuw, vaak omdat de pastorie afbrandde - meest recentelijk in 1767.

 

Het huidige barokke tot vroeg classicistische pastoriegebouw werd rond 1769 gebouwd met de hulp van Prins Dietrichstein, wiens stenen embleem de binnenplaats siert.

 

De begane grond van het twee verdiepingen tellende gebouw is gewelfd met gewelven met verlengde richels. De voorgevel van de pastorie is rijkelijk verdeeld, de hoofdingang heeft een stenen bekleding versierd met een motief van munten en aan beide zijden is het parochiegebouw omgeven door een ommuring met oorspronkelijk één blinde poort en een andere open poort.

 

>>> Adres : nám. Svobody 8 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page