top of page
Police-nad-Metují.png

Police nad Metují (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 5032° N 16°13 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Police nad Metují

weerbericht.png
pdf.png

Police nad Metují is een Tsjechische stad in de regio Hradec Králové, maakt deel uit van het district Náchod en telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

Het stadje Police nad Metují heeft een rijke geschiedenis. Deze wordt uitvoerig beschreven op de website van de stad en kan opgeroepen worden via de volgende link :

https://www.policenm.cz/zivot-ve-meste/historie-mesta/

 

Bezienswaardigheden

 

Klooster van Břevnov

 

Het klooster, opgericht in 1213 door de benedictijnen van Břevnov en de oorspronkelijk vroeggotische gebouwen uit 1306 werden herbouwd in de jaren 1676-1772.

 

Het klooster is een barok gebouw van één verdieping met een vierkante plattegrond, verdeeld over twee binnenplaatsen. De afzonderlijke gevels van het gebouw zijn aan de west-, noord- en oostzijde door hoekuitsteeksels van elkaar gescheiden. De westelijke gevel ten zuiden van de kerk, de prelatuur genaamd, is de rijkste. In het midden van de extreem ondiepe risalits zijn twee toegangspoorten (het zuiden is gesloten). In de assen van de portalen is op de kroonlijstsegmenten een cartouche met karakters ingezet. Op het noordelijke portaal bevindt zich een zilveren eiland op de rode grond - het embleem van de abt, rond de inscriptie FAB 1770 (Fridericus Abbas Břevnoviensis - Bedřich, abt van Břevnov), op het zuidelijke portaal is er een cartouche met het embleem van het Břevnov-klooster:

 

Op de begane grond voor de ramen rond beide portalen zijn er smeedijzeren staven van dubbele kwaliteit, gemaakt door pater Ondřej Král.

 

>>> Adres : Náměstí  <<<

 

Oude stadhuis

 

Het gebouw op het stadsplein werd in 1718 gebouwd als de privéwoning van de inspecteur over de kloosterdomeinen van František Antonín Hradecký, misschien volgens de plannen van Kilián I. Dientzenhofera. In 1740 door de stad gekocht van abt Benn II. als gemeentehuis.

 

Het stadhuis brandde in 1842 af, de oorspronkelijke uivormige toren werd in 1876 vervangen door een nieuwe achthoekige toren in Tudor-gotische stijl.

 

Het stadhuis is een gebouw van één verdieping met een arcade, met drie boogbogen, semi-elliptisch gesloten. De twee middelste pilaren zijn smaller, de hoeken, de sterkere zijn gescheiden door pilasters, de hoeken zijn verdubbeld. De eerste verdieping eindigt met een richel, waarboven een afgeknot gelijkbenig schild oprijst, met aan weerszijden het provinciale en stadsembleem. Stucwerk rond de middelste pijlerramen en cartouche in reliëf onderaan.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page