top of page
Polička.PNG

Polička (**)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Svítavy
Coördinaten locatie : 49°42 N 16°16 O
GPS parking : Palackého náměstí
Website locatie :
Polička

weerbericht.png
pdf.png

De stad Polička bevindt zich in de nabijheid van de landsgrens van Bohemen en Moravië in het keteldal bij Bílý potok (Witte beek) ongeveer 17 km ten westen van Svítavy op een hoogte van 555m boven de zeespiegel. Volgens de administratieve verdeling behoort de stad tot de regio Pardubice, in het district Svítavy.
 

Polička is de voetgangerspoort tot de Žďárské heuvels, een van de mooiste streken van het Boheems-Moravische heuvelland. De historische kern is een stedelijke monumentenzone.
 

De oppervlakte van Polička bedraagt ongeveer 33 km en de stad telt ongeveer 9.000 inwoners.

 

Polička werd gesticht in 1265 door koning Přemysl Otakar II. Zij verkreeg het statuut van een koninklijke stad. Reeds in 1305 wordt zij vermeld als een huwelijksgift van Boheemse koninginnen.
Het jaar 1421 was voor Polička kritisch. De stad werd toen geplunderd door het leger van Zikmund van Luxemburg.

 

Polička genoot de gunst van de koningen uit het huis Jagellon. In 1547 nam de stad actief deel in de weerstand tegen Ferdinand I van Habsburg. Hiervoor werd zij hard gestraft.
De stad werd enkele keren fataal geteisterd door de Dertigjarige Oorlog. Enkele keren overvielen haar het Zweedse en het keizerlijke leger.

 

De bloei van de stad kwam in de 18de eeuw. Zij werd toen verbouwd in barokke stijl. Het barokke karakter bleef bewaard tot 1845, toen na een brand slechts 4 van de toenmalige 237 stenen huizen in de gehele stad ongeschonden bleven.
 

In 1896 kwam in Polička de eerste trein uit Svitavy aan. Dit markeerde het begin van de industriële ontwikkeling voor de stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel svatého Jakuba

Deze eerste kerk van de stad, waarschijnlijk gesticht kort na de stichting van de stad in 1265, werd in het midden van de 14e eeuw vervangen door een nieuwe kerk, gebouwd in 17e eeuwse barokke stijl. Die kerk is echter alleen bekend door bewaarde illustraties.
Het was een basiliek met drie beuken, een lang koor en een slanke toren aan de westzijde.

 

De oorspronkelijke kerk werd door een grote brand in 1845 vernietigd. Ze was zo zwaar beschadigd, dat besloten werd in 1848 om ze te slopen en een nieuwe kerk te bouwen tussen 1853 en 1865 in neogotische stijl, volgens de plannen van ingenieur Anthony Vacha van Pardubice en onder supervisie van architect Francis Schmoranz uit Chrudim.

 

De kerk werd ingewijd in 1865. Het is een drieschipkerk met een langgerekt vijfhoekig koor en de toren aan de westzijde. In de toren hangt, naast de vier klokken in 1980 en 1982,  de oudste mediaan Poličská klok uit 1511, gegoten door Jirik van Chrudim.

 

In het stedelijk museum zijn fragmenten van twee staties van de kruisweg gemaakt in 1748 door Franz Pacák, opgeslagen.

 

>>> Adres : nám. B. Martinů <<<

 

Stadscentrum

Het centrum van Polička is volledig ommuurd. De stadsmuren, wachttorens en stadspoorten zijn deels origineel, deels een reconstructie op oude fundamenten. Polička geeft een goed beeld van een middeleeuwse vesting. Langs ongeveer de helft van de 1200 meter lange stadsmuur loopt een wandelpad dat de oude vestinggracht volgt. Tegen die vesting zijn een aantal oude muurhuisjes gebouwd.

 

Over een gedeelte van de vestingmuur kan men lopen, dit onder begeleiding van een gids.

 

>>> Adres : Palackého náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page