top of page
Prachatice.gif

Prachatice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Prachatice
Coördinaten locatie : 49°00 N 13°59 O
GPS parking : Velké náměstí
Website locatie :
Prachatice

weerbericht.png
pdf.png

Prachatice ligt in het westelijke deel van Zuid-Bohemen, 565 m boven zeeniveau. In de stad met een totale oppervlakte van 3.901ha wonen vandaag bijna 12.000 personen.
 

De huidige vorm van de stad Prachatice werd beïnvloed door zijn turbulente geschiedenis, en vooral door de periode van zijn grootste bloei in de 16e eeuw. De lucratieve handel met zout in die tijd leidde ertoe dat veel inwoners van Prachatice rijk werden, wat vervolgens resulteerde in de prachtige uitbreiding van de stad.

 

Het daaropvolgende verbod in de 17e eeuw om het Beierse zout in te voeren, betekende een vrij grote achteruitgang voor de hele regio. Dit resulteerde ook in een daling van de bouwactiviteit die duurde tot de eerste helft van de 20e eeuw. Daardoor werd tot op heden het renaissancekarakter van het historische centrum van Prachatice bewaard, midden in een ring van dubbele stadsmuren. De stad werd in 1981 uitgeroepen tot stadserfgoed. Dankzij de voortdurende zorg voor de monumenten kreeg Prachatice in 2002 de titel van historische stad.

 

Prachatice is ook de plaats met een oude traditie, namelijk door het Gouden Pad. De naam is afgeleid van de lucratieve bedrijvigheid die eeuwenlang op deze weg plaatsvond. Er is ook een andere naam voor, namelijk "Salzsteig". Het zout werd sinds de oudheid getransporteerd van de Salzkammer via Passau naar Prachatice. Dit "witte goud" werd dus vanaf het begin van de 17e eeuw in Prachatice “echt goud”.

 

Bezienswaardigheden

 

Dolní brána

 

De onderste poort, ook bekend als Písecká, bevindt zich aan de ingang van het historische centrum van de stad vanuit Malé náměstí, dwz. ten noorden van de kerk van St. Jakub Většího. Ze is eigendom van de stad Prachatice.

 

De onderste poort maakt deel uit van de middeleeuwse vesting van de stad, waaraan Prachatice als grensstad in het verleden veel aandacht moest besteden. Het historische centrum van de stad werd versterkt vanaf de eerste helft van de 14e eeuw, eerst door een aarden wal met houten blokhutten en palen (palissades), vervolgens in de eerste helft van de 15e eeuw door een stenen muur. Een deel van deze muren waren twee poorten, genoemd naar de opritten Písecká (lager) en Pasovská (hoger). In het tweede kwart van de 16e eeuw werd de versterking verbeterd door de oprichting van een parkanische stenen muur aan de buitenkant met zeven kanonnenbastions verdeeld over hun omtrek, en daarnaast de oprichting van een andere externe derde muur.

 

De muur met bastions is tot op heden goed bewaard gebleven, en over ongeveer de helft van zijn lengte open voor het publiek. De derde muur werd alleen bewaard aan de noordwestelijke rand van het centrum als een muur van het hospice-park langs de Hradební ulice. De Pasovská (bovenste) poort werd volledig verwijderd in 1859.

 

>>> Adres : Dolní brána 23 <<<

 

Kamenná kašna
Stenen fontein

 

De originele fontein met het standbeeld van Justitie dateert van 1583.

Door de eeuwen heen is ze echter vaak van vorm veranderd. In 1903 werd het standbeeld van Justitie vervangen door de buste van keizer Joseph II. Na 1918 was het de bedoeling om de fontein te wijzigen als een gedenkteken voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Het beeld keerde niet terug naar zijn plaats tot 1925, maar de gewichten, een van de belangrijkste attributen van Justitie, die ze oorspronkelijk in haar linkerhand vasthield, zijn verloren gegaan.

 

>>> Adres : Velkém náměstí <<<

 

Heydlův dům

 

Heydlův dům is een burgerhuis op de hoek van Děkanská en Kostelním náměstí, in de buurt van de kerk van St. Jakub Většího. Het is mede-eigendom van particulieren.

 

Het is een huis met twee verdiepingen zonder een achtertuin met een gotische kern, herbouwd in de renaissancestijl na 1540 en verder aangepast in het classicisme. Het huis heeft de oorspronkelijke renaissancistische oplossing van het dak behouden met een zolder die is afgesloten met kantelen en een rijke renaissancistische sgraffito-decoratie van de gevel, die zowel letter- als figurale en siergraffito omvat. De kantelen zijn versierd met portretten van verschillende personen, terwijl in de rest van het zoldergedeelte eronder een strook portretten is verweven met plantmotieven. Onder de zolder is een strook sgraffito figuratieve composities met naakte figuren.

 

De voorgevel bevat een toegangspoort met een stenen portaal gewelf in een halve cirkel, waarboven een roze bloem in sgraffito wordt geleid. Het jaar 1557 op de gevel geeft informatie over het einde van de Renaissance-aanpassing. De ramen zijn classicistisch, geschulpt met externe vleugels op het niveau van de gevel, verdeeld in zes en acht tafels.

 

>>> Adres : Kostelním náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page