top of page
Předklášteři.png

Předklášteři (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°21 N 16°24 O
GPS parking : Uhrova
Website locatie :
Předklášteři

weerbericht.png
pdf.png

Předklášteří is een gemeente in de regio Zuid-Moravië, maakt deel uit van het district Brno-venkov en telt ongeveer 1.500 inwoners.

 

De eerste schriftelijke verwijzingen naar Předklášteří dateren uit 1233, toen het Porta Coeli-klooster werd gesticht door koningin Constance. Op het kloosterterrein voor het klooster groeide een dorp met de naam Předklášteří.

Voor bezoekers is het dorp niet alleen aantrekkelijk vanwege de schoonheid van de natuur, maar vooral ook vanwege culturele monumenten. Deze omvatten met name het wereldberoemde portaal van de Basiliek van de Hemelvaart van de Maagd Maria.

 

Sinds 1990, toen Předklášteří na 37 jaar weer een autonome gemeente werd, is het gezicht aanzienlijk veranderd. Het dorp heeft een voltooide infrastructuur, in het centrum van het dorp is een plein aangelegd. Een stadskantoor, een zaal voor culturele evenementen en een bibliotheek voor kinderen en volwassenen werden voltooid. Het dorp heeft samen met Tišnov deelgenomen aan de wederopbouw van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Březina.

 

Bezienswaardigheden

 

Baziliky Nanebevzetí Panny Marie

 

De romaans-gotische kloosterkerk, waarvan het rijk versierde westelijke portaal een uniek voorbeeld is van vroeggotische kunst in Centraal-Europa. Het artistieke ontwerp van het portaal combineert de ervaringen van steenhouwers uit Noord-Italië, verrijkt met kennis van de Franse gotiek. Het is gebouwd tussen 1233 en 1240.

 

Tijdens de oorlog kreeg het hele complex met veel problemen te maken. In 1782, op basis van een octrooi voor de afschaffing van kloosters, uitgegeven door Joseph II, leidde er toe dat de kerk nog steeds als parochie werd gebruikt.

 

Vanaf 1901, toen het kloostercomplex na ongeveer een eeuw stilte weer in gebruik werd genomen, deed het weer dienst als kloosterkerk. Tijdens de wereldoorlogen vonden er veel veranderingen plaats, maar de functie van de tempel is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

 

>>> Adres : Uhrova <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page