top of page
Přelouč.png

Přelouč (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Pardubice
Coördinaten locatie : 50°02 N 15°34 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Přelouč 

weerbericht.png
pdf.png

Přelouč is een stad in de regio Pardubice, maakt deel uit van het district Pardubice en telt ongeveer 9.500 inwoners.

 

Přelouč is een van de oudste historisch gedocumenteerde plaatsen in de regio Pardubice. De eerste vermelding dateert van 1086, toen Wroclaw I het opdroeg aan het benedictijnenklooster in Opatovice. In 1261 werd de oorspronkelijke nederzetting gepromoveerd door Přemysl Otakar II tot stad.

 

In de 13e eeuw werd het een belangrijke strategische plaats op de Elbe - een doorwaadbare plaats op de lijn tussen Hradec Králové en Kutná Hora. In 1421 werd Přelouč veroverd en vernietigd door het katholieke leger van Jan Městecký van Opočno.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad grotendeels verwoest en bloeide pas weer na de aanleg van de spoorlijn en de keizerlijke weg in de eerste helft van de 19e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Parochiekerk St Jakub

 

De eerste schriftelijke vermelding van de kerk stamt uit de eerste helft van de 14e eeuw. Maar al in de 12e eeuw was er een kleine romaanse kerk. In de jaren 1641-1646 werd de kerk na een brand gesloten.

Aan de noordkant van de kerk werd in 1785 de kapel van St. Barbory bijgebouwd. In de toren staat een gotische klok Jakub uit 1515.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Občanská záložna - Spaarbank

 

De Spaarbank werd gebouwd in neorenaissancestijl de jaren 1899-1901, en is één van de dominante gebouwen in Přelouč. Het gebouw is ontworpen door een prominente Tsjechische architect Rudolf Kříženecký.

 

De prachtig versierde gevels kunnen de onwetende bezoeker de verkeerde indruk geven dat het een kasteel is.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page