top of page
Přerov.png

Přerov (**)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°27 N 17°27 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Přerov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Přerov ligt in het hart van Moravië en is gelegen aan beide oevers van de rivier Bečva. Het is het culturele, sociale en administratieve centrum van de regio. Přerov telt ongeveer 44.000 inwoners.

 

De geschiedenis van de nederzetting Přerov gaat terug tot de prehistorie - met name het vroege stenen tijdperk - , zoals blijkt uit de wereldberoemde archeologische vondsten in Přerov-Předmostí.

 

De eerste schriftelijke vermelding van Přerov dateert van 1141. Ongeveer een eeuw later, in 1256, werd ze bevorderd door koning Přemysl Otakar II. naar koninklijke stad. De geschiedenis ervan is onlosmakelijk verbonden met de families Pernštejn en Žerotín en het werk van de evangelische kerk, “de Eenheid van de Broeders”, waaronder belangrijke geleerden zoals Jan Blahoslav, een inwoner van Přerov en Jan Amos Komenský, de leraar der naties.

 

Het huidige Přerov trekt bezoekers met zijn goed bewaard gebleven stadsmonumentengebied, met burgerhuizen uit de 15e en 16e eeuw, de overblijfselen van middeleeuwse muren met een fort en een renaissancekasteel, waar het Comenius-museum is gevestigd.

 

Bezienswaardigheden

 

Oude stadscentrum

 

Horní náměstí van Přerov is van oudsher het meest waardevolle deel van de toeristische plaats Přerovsko, dat in 1992 werd uitgeroepen tot stadsmonumentengebied.

 

Het plein bestaat uit een complex van muren met enkele goed bewaarde renaissancistische burgerhuizen, waarvan de meest zeldzame het zogenaamde Corvinus-huis is met nummer 31, met een goed bewaard gebleven renaissancistische portaal uit 1570. Op hetzelfde plein staat ook een renaissancistisch Přerov-kasteel.

 

>>> Adres : Horní náměstí <<<

 

Kasteel

 

Aan het einde van de 15e eeuw werd de familie Pernštejn de eigenaar van het oorspronkelijk gotische kasteel. Aan het begin van de 16e-17e eeuw kwam Přerov in het bezit van Karel de Oude van Žerotín, waarbij de reconstructie van het kasteel tot een renaissancekasteel culmineerde.

 

Grotere bouwaanpassingen in het interieur en exterieur van het kasteel werden pas in de eerste helft van de 19e eeuw uitgevoerd. Al aan het einde van de 19e eeuw werd het kasteel niet meer gebruikt voor huisvesting.

 

 

Na de oprichting van Tsjechoslowakije werd het kasteel overgenomen door de stad Přerov, die besloot het interieur van het kasteel aan te passen voor museumtentoonstellingen en bewaarplaatsen. Het Comenius Museum werd begin jaren dertig verplaatst naar het kasteel, dat het nog steeds gebruikt voor museumdoeleinden.

>>> Adres : Horní náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page