top of page

Příbor (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië 

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°38 N 18°08 O
GPS parking : nám. Sigmunda Freuda
Website locatie : 
Příbor

Pribor.png
weerbericht.png
pdf.png

Příbor is een Tsjechische stad in de regio Moravië-Silezië, maakt deel uit van het district Nový Jičín en telt ongeveer 9.000 inwoners. Het is de stad waar Sigmund Freud werd geboren.

 

De stad ligt ongeveer 10 km ten oosten van de districtsstad Nový Jičín en ongeveer 16 km ten westen van de stad Frýdek-Místek. Příbor is een belangrijk kruispunt van langeafstandswegen, namelijk de weg van Brno of Praag via Olomouc naar Český Těšín en Krakau (internationale weg E 462, voorheen E 7) en de weg van Ostrava naar Rožnov en verder naar Bratislava.

 

Hoewel Příbor direct aan de hoofdweg naar Ostrava ligt, doet dit niets af aan de prachtige natuur. De stad ligt rond de rivier de Lubina en wordt aan drie kanten begrensd door de heuvels van de uitlopers van Beskydy en uitzicht op de Štramberskou trúbu, het Hukvaldy- kasteel en de legendarische Radhošť- heuvel.

 

Bezienswaardigheden

 

Geboortehuis van Sigmund Freud

 

In de Zámečnická-straat nr. 117, werd op 6 mei 1856 Sigmund Freud hier geboren in een joods gezin. In het huis van slotenmaker J. Zajíc woonde nog een gezin van vijf in één kamer op de eerste verdieping. Freud bracht de eerste drie jaar van zijn leven door in Příbor, daarna verhuisde het gezin naar Wenen.

 

Veel later in zijn memoires herinnerde Freud zich dat hij zich als kind herinnerde dat de Madonna van Příbor hem vanaf het altaar aankeek. Nanny Monika Zajícová ging altijd met hem naar de plaatselijke katholieke kerken. In het officiële document kunnen we lezen: "Misschien waren het die drie jaar in Příbor (en een later studentenbezoek) die onbewust de wetenschappelijke groei van de grondlegger van de psychoanalyse beïnvloedden." De eerste gedenkplaat werd al in 1931 op het huis onthuld, maar de Duitsers vernietigden het.

 

In 2006 werd het geboortehuis van Sigmund Freud is volledig gerenoveerd en aan de rechterkant van de oostelijke gevel staat de bronzen gedenkplaat van deze wereldberoemde psychiater en grondlegger van de psychoanalyse.

 

>>> Adres : Zámečnická 117 <<<

 

Stadhuis

 

In de historische gebouwen van het waardevolle centrale plein van Sigmund Freud in Příbor lijkt het plaatselijke gemeentehuis een beetje op een "vuist voor het oog". Het plaatselijke gemeentehuis is niet gebouwd in de barokke of classicistische stijl, zoals bij de omliggende herenhuizen het geval is, maar in de functionalistische stijl in de jaren 1936-1938.

 

Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis stond het oude gemeentehuis op dezelfde plaats, en werd daarom vervangen door een nieuw gebouw, in de toen moderne en interessante functionalistische stijl.

 

>>> Adres : nám. Sigmunda Freuda <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page