top of page
Přibram.gif

Přibram (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Přibram
Coördinaten locatie : 49°41 N 14°00 O
GPS parking : Náměstí Tomáse Garrigue Masaryka
Website locatie :
Přibram

weerbericht.png
pdf.png

Příbram is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Příbram en telt ongeveer 35.000 inwoners.

De eerste schriftelijke berichten over het bestaan van de mijnwerkersstad Příbram stammen uit 1260. Het oude centrum bevat een kasteel en een mooie Gotische kerk. Ook het mijnmuseum is een bezoekje waard. Het leuke van het stadje is dat het een balans heeft gevonden in haar verre geschiedenis, het mijnbouw verleden én het huidige toerisme.

Het mooiste architectonische monument van Příbram is Svata Hora, de heilige berg, waarop zich een prachtig klooster en pelgrimsoord bevindt. Niet alleen de buitenkant van de Svata Hora is schitterend, ook het interieur is indrukwekkend.

In Vysoká u Příbrami, even buiten Příbram, vind je de Antonin Dvorak Memorial, het oude huis van de bekende componist. Hij deed hier inspiratie op voor enkele van zijn beroemde opera’s. Het huis is toegankelijk voor het publiek en bevat een expositie over het leven van Dvorak.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jakuba

 

Kenmerkend voor Příbram is de dominante Jacob de Grote kerk (soms ook de kerk van St. James de Oude genoemd) is waarschijnlijk het oudste stedelijke architecturale monument. Oorspronkelijk werd een gotisch gebouw uit de eerste helft van de 13e eeuw meerdere keren herbouwd. Naast haar spirituele missie had de kerk ook een verdedigingsfunctie. Het huidige uiterlijk van de kerk is uit 1869.

De torenklok heeft een interessante functie : de klok toont de grote wijzer, de minuut toont de kleine.

 

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

 

Svatá Hora

 

Al meer dan 300 jaar torent een maritiem bedevaartsoord van Europees belang uit boven de stad Příbram. Zelfs van ver wordt men begroet door zijn torens en koepels, waardoor het een van de mooiste bedevaartsoorden in Midden-Europa is. Een bewijs van het belang ervan is het feit dat paus Pius X meer dan een eeuw geleden Svatá Hora (wat heilige berg betekent) de titel Basilica minor gaf, die alleen aan de belangrijkste christelijke kerken ter wereld wordt verleend.

 

Een deel van het complex is de Maria Bron (in de vorm van een kapel) 78 meter diep, een kolom op het plein met het gouden beeld van de Maagd Maria, een kruisweg, overdekte Svatá Hora trappen (450 m lang), het Svatá Hora bedevaartmuseum en talrijke kraampjes en winkeltjes die typisch zijn voor een bedevaartsoord. Een ander interessant kenmerk van het gebied is ook de zogenaamde St. Wenceslas Eik (ongeveer 400 jaar oud).

 

>>> Adres : Svatá Hora 591 <<<
>>> Website :
Svatá Hora <<<

 

Hornické muzeum Příbram
Mijnmuseum Příbram

 

De voormalige glorie van Příbram-mijnbouw wordt herdacht door het mijnmuseum in Příbram, een mijnmuseum in de open lucht in Březové Hory, gelegen in het gebied van de Vojtěch-mijn, de Anenské-schacht en de Ševčinský-mijn. Dit museum is het grootste mijnmuseum in Tsjechië geworden wat betreft het aantal historische gebouwen met exposities.

 

De exposities in historische operationele en administratieve gebouwen illustreren het rijke mondaine verleden in verband met de mijnbouw van zilver, uranium en andere ertsen. Het museum biedt een ritje met een mijntrein op het oppervlak en ondergronds, tochten van enkele kilometers tunnels, een lift af, een glijbaan naar een gigantisch waterrad, kennismaking met unieke stoommijnbouwmachines en een uitgebreide mineralogische collectie of mijnbouwfolklore.

 

De rondleiding van alle exposities duurt 3 uur, maar het is ook mogelijk om individuele tentoonstellingseenheden te kiezen. De grootste attracties omvatten de mogelijkheid om de schacht in te gaan en door een mijntrein over 260 meter door de Prokop-ingang naar de monding van de diepste put in het ertsmijngebied in Březohor-Prokop, 1600 meter diep, wat ook de diepste in Midden-Europa is.

 

Op de stortplaats van de Shevchina-schacht presenteert het museum een ​​tentoonstelling van de mijntechnieken van de Uranus- en Ertsmijnen in Příbram, gebruikt vanaf de tweede helft van de 20e eeuw tot heden. Een andere attractie is een rondleiding op een waterfiets in de ondergrondse van de 19e-eeuwse Drkolnov-mijn.

 

>>> Adres : nám. H. Kličky 293 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page