top of page
Prostějov.png

Prostějov (**)

Regio (kraj) : Olomouc
District (okres) : Prostějov
Coördinaten locatie : 49°28 N 17°06 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie :
Prostějov

weerbericht.png
pdf.png

Prostějov, de grootste stad in de regio Prostějov, ligt in het midden van Moravië. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 39 km². Geografisch gezien ligt het in het noordelijke deel van de Hornomoravský úval, ten oosten van de Drahanská vrchovina, in een vlakte genaamd Haná. De stad telt ongeveer 45.000 inwoners.

Het klimaat is van voorbijgaande aard, tussen de Oost-Europese binnenwateren en de West-Europese kust. Prostějov, gelegen in de regio Haná, behoort tot het warme gebied met een milde winter. De temperatuuromstandigheden worden bepaald door de lage hoogte en de bergmuur van de Jeseníky vanuit het noorden.

 

Twee stromen stromen door of nabij Prostějov: Hloučela en Romže.

 

Bezienswaardigheden

 

Nova Radnice

 

Het nieuwe stadhuis in Prostějov is een gebouw met twee verdiepingen uit het begin van de 20e eeuw met een asymmetrisch geplaatste vierkante toren, waarin elementen van historicisme en Art Nouveau worden gemengd. In het interieur en exterieur van het stadhuis zijn rijk stucwerk, metalen tegels, sculpturale en schilderende decoraties bewaard gebleven. Het nieuwe stadhuis is een waardevol bewijs van de bouw en artistieke ambachten van de vroege 20e eeuw en de betekenis ervan reikt verder dan de regio Prostějov.

Het stadhuis is een onroerendgoedmonument sinds 10 augustus 1993.

 

>>> Adres : T.G. Masaryka 130 <<<

 

Joodse begraafplaats

 

De nieuwe Joodse begraafplaats in Prostějov is de tweede grootste in Moravië.

Een monument te midden van de begraafplaats herdenkt de leden van de Joodse gemeenschap van Prostejov die in de wereldoorlogen zijn omgekomen.

 

>>> Adres : Brněnská 220/110 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page