top of page
Rájec-Jestřebí.png

Rájec-Jestřebí (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49°25 N 16°38 O
GPS parking : Blanenská 11
Website locatie : 
Rájec-Jestřebí

weerbericht.png
pdf.png

De stad Rájec-Jestřebí ligt in een schilderachtig, romantisch landschap, dat in zuidelijke richting geleidelijk verandert in een karstlandschap. Slechts een paar kilometer scheidt het van de wereldberoemde afgrond Macocha en het hele grottencomplex - de Moravische Karst.

 

Het stadje ligt in een vallei aan beide oevers van de rivier Svitava en is omgeven door weelderige bossen. Door zijn ligging vormt het een belangrijk kruispunt tussen Blansko en Boskovice. In Rájec-Jestřebí wonen ongeveer 4.000 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Rájec-Jestřebí

 

Het kasteel Rájec nad Svitavou is een nationaal cultureel monument, gelegen op een heuvel in de directe omgeving van de stad en met de naam van het van oorsprong onafhankelijke dorp Rájce nad Svitavou. Het behoort tot de architectonische pareltjes van  Bohemen  en  Moravië  en is een welsprekend en uitzonderlijk voorbeeld van een representatief landhuis in de stijl van de tweede helft van de 18de eeuw.

 

De voorlopers van het huidige kasteel waren in de middeleeuwen twee forten. In 1570 werd het uitgebreid in renaissancestijl tot een twee verdiepingen tellend, viervleugelig kasteel met een rechthoekige arcaden binnenplaats en toren boven de hoofdingang. Een voorplein met boerderijgebouwen werd er grotendeels omheen gebouwd, terwijl het kasteel zelf in 1756 volledig werd verwoest door brand.

 

In 1945 werd het kasteel geconfisqueerd op basis van de zogenaamde  Beneš-decreten en werd het eigendom van de staat. Al in 1949 werd de begane grond opengesteld voor het publiek.

 

>>> Adres : Blanenská 1/1 <<<
>>> Website :
 kasteel Rájec <<<

 

Punkva grotten

 

De grotten aan de ondergrondse rivier Punkva zijn de beroemdste in Tsjechië, de rijke geschiedenis, de grote ondergrondse ruimtes en de navigatie op de rivier zetten ze in de voorhoede van het grote publiek. Ontdekt door Karel Absolon in 1909, toegankelijk sinds 1910.

 

>>> Adres : Skalní mlýn - Jestřebí  <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page