top of page
Rabí.png

Rabí (**)

Regio (kraj) : Plzen
District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°17 N 13°37 O
GPS parking : Rabí 7
Website locatie :
Rabí

weerbericht.png
pdf.png

Rabí is een gemeente, gelegen in de regio Plzeň en maakt deel uit van het district Klatovy. Het plaatsje, vooral bekend om zijn kasteel, telt ongeveer 500 inwoners.

Wat de geschiedenis betreft, is het begin van kasteel van Rabí nog steeds gehuld in mysterie. Het lijkt erop dat het kasteel in de eerste helft van de 14e eeuw werd gesticht door de heren van Rýzmberk. Rabí werd hun voorouderlijke zetel en moest tegelijkertijd verschillende verdedigende taken uitvoeren in het gebied van Otava.

 

Aan het einde van de 14e of aan het begin van de 15e eeuw breidden de heren van Rýzmberk het oorspronkelijke fort uit en versterkten de verdediging van hun stoel. De reconstructie van het kasteelterrein bleek een zeer vooruitziende prestatie. Na het uitbreken van een gewapend conflict tussen voor- en tegenstanders van de leer van Hus, leunden de heren van Rýzmberk aan bij koning Sigismund van Luxemburg en verzetten zich actief tegen de Hussite-beweging. Het is geen wonder dat de troepen onder leiding van Jan Žižka van Trocnov het kasteel tweemaal belegerden en veroverden, dit in 1420 en 1421.

 

De gouverneur van Hussite betaalde echter een hoge prijs voor zijn tweede succes, want hij had zijn rechteroog verloren voor de Rabí-muren. Tijdens de verovering van de Hussieten leed Rabí grote schade, maar de eigenaren ontvingen op dat moment financiële compensatie voor hun toewijding aan de "roodharige" koning, zodat ze het kasteel konden herstellen.

 

De stralende figuur van de familie Riesling was Puta Svihovsky (1450/1452 - 1504). Deze ontwikkelde en gecultiveerde edelman ontwikkelde zijn carrière met succes aan het hof van Vladislav Jagiellon - hij was de hoogste provinciale rechter en maakte diplomatieke reizen in dienst van zijn koning. Zijn aandacht was ook gericht op zijn landgoed en hij probeerde met de economische ontwikkeling de inkomsten van het landgoed te verhogen door er steden rond te vestigen. De kostbare wederopbouw van het kasteel van Rabí  werd ook geassocieerd met de naam van Půta, waardoor het een laat-gotisch karakter kreeg.

Na de dood van Půta Švihovský van Rýzmberk in het begin van de 16e eeuw, werd het uitgebreid familiebezit onder zijn zonen verdeeld. Hoewel ze belangrijke posities bekleedden in de rechtbank hadden ze door verschillende slechte beslissingen, veel schulden opgebouwd en werden ze gedwongen om het Riesling-erfgoed geleidelijk te verkopen.

In de eerste helft van de 18e eeuw brandde het kasteel af. Bovendien werd het onbewaakte kasteelcomplex in de tweede helft van de 18e en het eerste derde deel van de 19e eeuw een bron van bouwmateriaal voor de bewoners van het kasteel en de omgeving.

 

De eerste pogingen om het kasteelcomplex te redden en tegelijkertijd te openen, verschenen in het midden van de 19e eeuw. De toenmalige eigenaar van het landgoed, Prins Gustav Jáchym van Lamberg, had de toegangspoort gesloten, aan de bovenkant van de donjon werd het eerste observatieplatform gebouwd en werd een deel van het metselwerk gerepareerd. Ondanks alle inspanningen raakten de reparaties een kleiner deel van het gebied - het grootste deel van het metselwerk was niet beveiligd tegen de wrok van de bewoners van de kastelen, dus werden hun huizen voortdurend bedreigd door vallende stenen.

De ongelukkige situatie werd pas opgelost in het eerste kwart van de 20e eeuw, toen de Vereniging voor het behoud van monumenten opgericht werd in Horažďovice. Leden van de vereniging eisten reddingswerkzaamheden en een kostbare reconstructie van een deel van het complex. Ze voerden klein archeologisch onderzoek uit, richtten een klein kasteelmuseum op en begonnen rondleidingen te organiseren.

Het kasteel van Rabí werd in 1978 uitgeroepen tot nationaal cultureel monument.

pdf.png
pdf.png
bottom of page