top of page
Raduň.png

Raduň (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Opava
Coördinaten locatie : 49°53 N 17°57 O
GPS parking : Zámecká 67
Website locatie : 
Raduň

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Raduň ligt aan de monding van de Raduň-vallei, waar de Raduňka-stroom doorheen stroomt. Het dorp is gemakkelijk bereikbaar vanaf Opava en is een startpunt voor kortere of langere toeristische uitstapjes.

 

Ten zuiden van het dorp is de Raduňka-vallei een natuurlijk landschapspark met een aantal ingenieus ontworpen wandelpaden, romantische hoekjes en samengestelde vergezichten. Vanaf de verhoogde plaatsen rond het park en het dorp zijn er prachtige uitzichten op het landschap van de Opava-hooglanden en met goed zicht op het Jeseníky-gebergte en de berg Praděd.

 

Ten noorden van het dorp is er een systeem van vijvers. Achter de laagste van de vijvers staat waarschijnlijk de oudste boom in de Opava-regio, zo'n 500 jaar oude eik met een stamomtrek van 6 m.

 

In Raduň wonen ongeveer 1.150 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Oorspronkelijk stond een middeleeuws fort op de plaats van het kasteel, dat vanaf 1481 toebehoorde aan de Tvorkovskys van Kravaře. Ze bouwden het om tot een renaissancekasteel met vier vleugels en bezaten het tot 1671. Daarna werd het kasteel geleidelijk verlaten en pas in 1816-1822 tijdens het bewind van Jan Larisch-Mönnich werd het kasteel gerepareerd en herbouwd volgens het ontwerp van de architect Englisch.

 

In 1979 werd het overgedragen aan de burchten van Hradec nad Moravicí en Raduně. Er volgden uitgebreide reparaties aan het kasteelgebouw. In 1983 werden de verzamelingen en ontmantelde faciliteiten van het nabijgelegen staatskasteel Hradec nad Moravicí ondergebracht in het aangepaste kasteel.

 

Het kasteel bezit een prachtige tuin met vijver, waarin zich een waardevolle oranjerie uit 1824 bevindt.

 

>>> Adres : Zámecká 67 <<<
>>> Website : Kasteel Raduň <<<

 

Parochiekerk van de Heilige Drie-eenheid

 

De kerk is het dominante kenmerk van het dorp in hoogte, dat wordt versterkt door de ligging op het stijgende terrein. Het zich uitbreidende protestantisme aan het begin van de 16e en 17e eeuw bepaalde het defensieve karakter van de kerk.

 

De prismatische klokkentoren is gebouwd op een vierkante plattegrond. Grenzend aan de toren is een overdekte trap met een kapot portaal en een paar kapotte ramen die naar het koor leiden.

 

De kerk is één-beukig, met een plattegrond van een Latijns kruis. In het  middenschip is er slechts één raam in de vorm van een klaverblad. De op dezelfde manier gemaakte ramen zijn ook te vinden in de pastorie.

 

>>> Adres : Zámecká 43 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page