top of page
Rakovník.png

Rakovník (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Rakovník
Coördinaten locatie : 50°06 N 13°44 O
GPS parking : Husovo nám.
Website locatie : 
Rakovník

weerbericht.png
pdf.png

De koninklijke stad Rakovník ligt 56 km ten westen van Praag en lag vlakbij de oude handelsroute, die het economische centrum van het gebied werd. De eerste berichten over Rakovník dateren uit 1119. In die tijd liet koning Vladislav I met wallen de kern van de stad omsingelen en versterken.

 

De stad kreeg waarschijnlijk zijn huidige vorm, een lang vierkant in 1300.

 

Het tijdperk van stadsontwikkeling eindigde met het uitbreken van de Dertigjarige Oorlog. Rakovník werd verschillende keren geplunderd en de stad werd aan het einde van de 17e eeuw bijna ontvolkt. Bovendien werd de stad in de tweede helft van de 17e eeuw getroffen door een plaag en ook door een grote verwoestende overstroming.

 

De stad herstelde zich heel langzaam van de gevolgen van de Dertigjarige Oorlog. In het noordelijke deel van Rakovník werd een Joods getto gesticht, dat pas bijna 100 jaar later een synagoge kreeg. In 1726 werd de kapel van St. Rocha gebouwd en in 1749 werd een pestkolom op het plein geplaatst.

In februari 1948 was er een gewelddadige onderdrukking van politieke partijen en een overgang van democratie naar totalitarisme onder leiding van de Communistische Partij. Er was een periode van leugens en bedrog, het begin van onderdrukking van de bevolking. Mensen werden gedwongen om zonder voorbehoud communistische ideeën en meningen te accepteren. Hij die weerstand bood aan sterke druk en weigerde zich aan te passen aan het regime, was vaak het slachtoffer van een gerechtelijke dwaling.

 

De ontevredenheid van het volk nam geleidelijk toe en leidde tot de Fluwelen Revolutie, die op 17 november 1989 tot de ondergang van het communistische regime leidde. Deze langverwachte verandering bracht een algemeen herstel teweeg en in Rakovník (zoals in alle steden) begon de economie zich veelbelovend te ontwikkelen.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadscentrum

 

In het stadscentrum met een monumentenzone valt het 400 m lange Husovo nám. op, met onder meer een stadhuis uit de 16e eeuw met een laat-barokke gevel. De zetel van de burgemeester verbergt een plafondfresco met uitzicht op Rakovník 250 jaar geleden.

 

Het oostelijke deel van het plein wordt gedomineerd door de gotische kathedraal uit de 14e eeuw met rijke interieurdecoratie, die is ontstaan ​​op de plaats van de oudere kerk. Dicht bij het heiligdom ligt het belfort uit 1495, waarvan de belangrijkste klok met een diameter van 1,6 m tot de grootste van het land behoort.

 

De ruimte van het plein zelf wordt verlevendigd door de Mariakolom, het enige sculpturale monument van de historische kern met de Tsjechische beschermheren van St. Václav, Vít, Prokop en Vojtěch.

 

Het oudste deel van de middeleeuwse vestingwerken - de pittoreske Praagse Poort van 1516 tot 1517 - is bewaard gebleven. In het zuidwesten van de stad staat de gotische kerk St. Giles met het beeld van de heilige met dezelfde naam, gebouwd op plaatsen waar de legendes van de nederzetting van de Rakovnik-vallei beginnen. Vanuit Europees oogpunt dateert de unieke houten klokkentoren van de kerkhofkerk van de Heilige Drie-eenheid uit het einde van de 16e eeuw.

 

>>> Adres : Husovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page