top of page
Ríčany.png

Ríčany (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-východ
Coördinaten locatie : ° N ° O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Ríčany

weerbericht.png
pdf.png

De stad Říčany, gelegen op ongeveer 20 km ten zuidoosten van Praag, strekt zich uit in een licht golvend, bosrijk landschap. Het is een plek om prettig te wonen en het is ook interessant vanwege de rijke geschiedenis. Volgens de kroniek van Hájek verwijst de eerste vermelding van Říčany naar het jaar 748, toen de strijd om het Říčany-hof werd uitgevochten.

 

De stad werd gekenmerkt door een verval na de Dertigjarige Oorlog en aan de andere kant bloeide ze opnieuw op na de aanleg van de spoorlijn Praag-Wenen in 1869. In die tijd werden er luxe villa's gebouwd en Říčany werd een populaire recreatieve locatie.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het kasteel van Říčany werd gebouwd in de jaren 1260-1270 door Ondřej ze Všechrom, de hoogste kamerheer van koning Přemysl Otakar II. en de oprichter van de familie van heren uit Říčany. Ze verloren hun hoofdverblijf tijdens de Hussietenoorlogen en keerden nooit meer terug naar het kasteel. Het bleef onbewoond, veranderde verschillende keren van eigenaar, totdat het in de 16e eeuw volledig werd verlaten.

 

Het kasteel was een van de oudste stenen kastelen in het land, als een zeldzame miniatuur van het type koninklijk kasteel. Het vertegenwoordigt een van de toppen van de aristocratische kasteelarchitectuur uit de tijd van de laatste Přemyslids. Het onderste deel van zijn paleis diende als opslagplaats van voedsel, wapens en munitie. Op de tweede verdieping bevond zich de centrale hal en tegelijkertijd de woonkamer van de kasteelheer. Het werd verwarmd door een enorme open haard en alleen uitgerust met de meest noodzakelijke meubels - kisten die dienden als dressoirs en aanvankelijk als bedden, verschillende stoelen, een grote tafel en ook een flip-flop (toilet in de baai). Al het gezins- en sociale leven vond daar plaats.

 

Kastelen van deze tijd worden nu meestal alleen bewaard op de plattegrond. In Říčany zijn bijna de hele binnenplaatsgevel van het paleis, de hoek van een verdedigingstoren en een put in het midden van de binnenplaats bewaard gebleven

 

>>> Adres : ‎ulice Na Hradě <<<

 

Oud stadhuis

 

Het stadhuis wordt al genoemd in de eerste beschrijving van de stad Říčany uit 1565. Elke volgende eeuw kwam er een nieuw gebouw. Halverwege de 19e eeuw waren er belangrijke hervormingen in het staatsbestuur en in 1855 werd Říčany de zetel van een politiek district voor negentig gemeenten en bijna 30.000 inwoners. Er ontstond behoefte aan een apart stadhuisgebouw, dat een waardige zetel zou worden van de rechtbank, de belastingdienst en het stadsbestuur.

 

Daarom werd in 1864 midden op het plein een representatief gebouw met twee verdiepingen gebouwd, tegenwoordig het oude stadhuis genoemd. Ernaast ligt het voormalige gerechtsgebouw.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Maria kolom

 

Het vergulde beeld van de Onbevlekte Maagd Maria in het midden van Masarykovo nám. kijkt vanaf de bovenkant van een kolom naar beneden op een stenen plint, beschermd door een massieve stenen reling.

 

De vrouw heeft de handen gevouwen, een aureool met tien sterren om haar hoofd, en staat op een wereldbol omringd door een slang met een appel in zijn mond, symbool van de overwinning op de erfzonde.

Het beeld uit 1699 is een vereenvoudigde variant van de Mariakolom van de beeldhouwer Jiří Bendl uit 1652, die op het oude stadsplein van Praag stond tot zijn gewelddadige omverwerping in 1918.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page