top of page
Rokycany.png

Rokycany (*)

Regio (kraj) : Plzeň 

District (okres) : Rokycany
Coördinaten locatie : 49°45 N 13°36 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Rokycany

weerbericht.png
pdf.png

Rokycany, tot voor kort een districtsstad, ligt ongeveer 20 km ten oosten van Plzeň aan de belangrijke spoorlijn Cheb - Plzeň - Praag. De snelweg D5 die van de hoofdstad naar de grensovergang Rozvadov leidt en verder naar Duitsland, loopt ook net om de stad. Dankzij deze twee verkeersaders heeft Rokycany een uitstekende verbinding.

 

De stad ligt in een prachtig bekken op een hoogte van 362 meter. Het stroomgebied vanuit het zuiden wordt omringd door de Brd-bergen en vanuit het noorden door de hooglanden van de Křivoklát-Korky-zone.

 

Lokale dominanten worden gevormd door drie hoge heuvels - de meest massieve Žďár, gevolgd door Boiler en Čilina. De oprichting van de stad dateert uit de 10e eeuw en heeft tegenwoordig bijna 15.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis Rokycany

 

Het barokke gebouw met twee verdiepingen en een vierzijdige toren werd gebouwd tussen 1804 en 1808, volgens de plannen van Ignác Jan Nepomuk Palliardi. Op 13 augustus 1882 werd hier een gedenkplaat van meester Jan Rokycana geplaatst.

In de westelijke vleugel van de eerste verdieping bevindt zich een 16 meter lange ceremoniële zaal die wordt gedomineerd door het schilderij van de Tsjechische art nouveau-schilder Alfons Mucha. Het schilderij getiteld "De Raad van Bazel buigt voor Jan Rokycan" dateert van 1933. In de hal van de ceremoniële zaal kan men het precieze werk van de horlogemakers van die tijd op de oude klokkentoren bewonderen.

 

Het vaandel van de stad Rokycany werd voor het eerst getoond op het stadhuis in 1993.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Huis van verlichting

 

Het neo-renaissancistische huis aan Masarykovo nám. was halverwege de 19e eeuw het enige huis met twee verdiepingen op het plein naast het stadhuis. Op 25 september 1894 werd het huis voor 20.000 gouden munten gekocht door de gemeentelijke spaarbank van de koninklijke vrije stad Rokycany. In 1895 kreeg het huis een neo-renaissancistische façade en vanaf die tijd komt er ook een allegorisch fresco boven de trap. Sinds 1910 was er een gemeentelijke bibliotheek, die nog steeds in het gebouw is gevestigd.

 

Voor het huis van de verlichting staat een stenen barokke fontein uit 1827.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kerk van O.L.V. van de Sneeuw

 

De geschiedenis van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Sneeuw in Rokycany gaat terug tot de oudste vermelding van de stad in 1110, waar wordt gezegd dat er een bisschoppelijk hof was.

Aartsbisschop Arnost van Pardubice stichtte in 1363 het Augustijner klooster bij de kerk, dat in 1421 door de Hussieten werd afgebrand.

 

Op 12 september 1784 werd de kerk verwoest door een kwaadaardige brand, gevolgd door wederopbouw volgens de plannen van Ignác Jan Nepomuk Palliardi. In 1789 werd de kerk ingewijd. Op dat moment echter zonder toren. In de jaren 1821 - 1823 werd de kerk verder uitgebouwd in Empire-stijl.

 

>>> Adres : nám. Josefa Urbana 52 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page