top of page
Rokytnice-v-Orlických-horách.png

Rokytnice v Orlických horách (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°10 N 16°28 O
GPS parking : Rokytnice v Orlických horách 70
Website locatie : 
Hanička

weerbericht.png

Fort Hanička behoorde tot het systeem van vooroorlogse vestingwerken gebouwd in de jaren 1930 tegen het toenmalige Duitsland. Toen Adolf Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht kwam en de massieve wapenindustrie begon te stromen, was het voor iedereen duidelijk dat Europa in groot gevaar verkeerde.

 

De aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ondertekende verdragen, die onder meer de wapenproductie beperkten, werden in toenemende mate geschonden door Duitsland en niemand twijfelde aan wat zou komen. Tsjechoslowakije was een van de meest bedreigde staten, omdat de Duitse bevolking in het grensgebied in veel gevallen de meerderheid van de bevolking van dat gebied vormde en in toenemende mate toetreding eiste tot het rijk. De republiek was onevenredig kleiner dan het toenmalige Duitsland, en zelfs in het geval van mobilisatie kon het aantal eenheden aan de krachten van de vijand niet weerstaan.

 

Op dat moment waren er 1.545 km grenzen met Duitsland. De smalle en langwerpige vorm van de Republiek was in het geval van een aanval vanuit het noorden voor de verdediging nadelig en daarom ontstaat in dit deel van de grens met Duitsland een enorm systeem van versterkte betonnen versterkingen langs de lijnen van de Franse Maginotlinie. Dit fort moest de eerste aanval van de vijand handhaven tot de aankomst van de geallieerden, vooral Frankrijk en Engeland.

 

Op het meest bedreigde deel van de grens, begon de bouw van fortificaties inclusief forten eind 1935 in Bohumín en ging in een respectabel tempo verder. De verdedigingslinie moest de noordelijke grenzen van de republiek volgen vanaf Bohumín naar het westen en uitkomen op de Elbe. De lijn van onafhankelijke infanterie blokhutten zou worden versterkt door 15 forten, die op dat moment de pijlers van de verdediging moesten zijn en ze werden gebouwd op bijzonder blootgestelde plaatsen in de verdediging.

 

In het najaar van 1938, toen de meeste van de grensversterkingen moesten verlaten worden na de Overeenkomst van München, waren vijf forten voltooid. Onder hen is het fort Hanička.

 

>>> Adres : Rokytnice v Orl. 70 <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page