top of page
Rosice.png

Rosice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°11 N 16°24 O
GPS parking : Zámecká
Website locatie : 
Rosice

weerbericht.png
pdf.png

Het voormalige mijnstadje Rosice ligt in het kielzog van Boskovice, langs de oevers van de Bobrava-rivier. Rosice maakt deel uit van de Kahan microregio, een van de mooiste delen van Tsjechië. De stad telt ongeveer 5.500 inwoners.

 

Historisch gezien is de stad Rosice een natuurlijk verzorgingsgebied voor een groot gebied, en sinds 2003 is het een van de gemeenten met uitgebreide bevoegdheden en voert het bestuur uit in het district, dat in totaal 23 omliggende gemeenten omvat.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Martina

 

De kerk van de Heilige Martina is het oudste architectonische monument in  Rosice. Ze dateert uit de 12e eeuw, zoals blijkt uit de romaanse ramen in de toren, die 34 meter hoog is.

 

De tempel heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan. De belangrijkste reconstructies zijn de gotische uitbreiding met een geribbelde gewelfde kapel en de annexatie van de zuidelijke kapel tijdens de Renaissance.

In de 18e eeuw kreeg het interieur van de kerk zijn huidige uiterlijk, nl. het hoofd- en zijaltaar, de preekstoel en andere versieringen. Binnen in de tempel zijn grafstenen met Tsjechische, Latijnse en Duitse inscripties.

 

>>> Adres : Kostelní 1271 <<<

 

Kaple Nejsvetejší Trojice

 

De kapel is opmerkelijk vanuit architectonisch oogpunt. De binnenkant heeft een driehoekige vorm met het hoofdaltaar naar het oosten gericht en zijaltaren in het zuidwesten en noordwesten. Op de eerste verdieping bevinden zich twee oratoria en een galerij waar vroeger het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste oude orgel stond. Het dak van de kapel was tot in de jaren dertig bedekt met grind.

 

Een laan met lindebomen met stenen monumenten maakt deel uit van de historische en culturele aanblik van de Kapel van de Heilige Drie-Eenheid.

 

De monumenten zijn versierd met ingeschreven symbolen van de kruisweg. De charmante heuvel met de kapel werd in het verleden beroemd vanwege een traditionele kermis. De traditie wordt vandaag levend gehouden. De beurs wordt jaarlijks gehouden op de Heilige Drie-Eenheid dag, die valt op de achtste zondag na Pasen.

 

>>> Adres : Pod Trojicí 845 <<<

 

Kasteel van Rosice

 

Het kasteel van Rosice werd gebouwd door de reconstructie van een gotisch kasteel aan het begin van de 16e-17e eeuw.

 

Het kasteel, zoals we het nu kennen, werd voorafgegaan door een kasteel uit de 13e eeuw. Het was waarschijnlijk defensief, omdat het op een heuvel boven de stad was gebouwd. In de 16e eeuw, tijdens het bewind van Pertold van Lipá, werd waarschijnlijk begonnen met de bouw en werd het kasteel herbouwd tot een renaissancistisch kasteel.

In de daaropvolgende jaren veranderde het bezit van het kasteel Rosice vaak van eigenaar en kwam uiteindelijk na de oprichting van Tsjechoslowakije in handen van de staat. Het kasteel heeft nu een postklassieke, historiserende moderne gevel, maar op de noordelijke vleugel en onder de arcades bevinden zich nog resten van renaissancistische sgraffito-pleister .

 

>>> Adres : Žerotínovo nám. 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page