top of page
Roudnice-nad-Labem.png

Roudnice nad Labem (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°25 N 14°15 O
GPS parking : Karlovo Náměstí
Website locatie :
Roudnice nad Labem

weerbericht.png
pdf.png

Roudnice nad Labem is een stad in de regio Ústí nad Labem en telt ongeveer 13.000 inwoners.

Hoewel archeologische opgravingen de nederzetting op het grondgebied van het huidige Roudnice uit de prehistorie bewijzen, is het oudste geschreven verslag ervan uit de 12e eeuw.

Dankzij de gunstige ligging aan de Lužické Weg, wint de toenmalige marktnederzetting Rúdnica snel aan economisch belang en in de 13e eeuw is het een van de eerste steden die de status van stad heeft. De naam Rúdnica (soms Rúdník) is waarschijnlijk afgeleid van de ertsbron die hier opspringt. Nadat het kasteel was gebouwd, werd de stad een favoriete zetel van de bisschoppen van Praag en later van de aartsbisschoppen, in wiens bezit de stad was. Waarschijnlijk werd hier een priester-meester Jan Hus gevormd en bleef het kasteel enige tijd de verblijfplaats van keizer Karel IV.

 

Aan het begin van de Hussite-periode verplaatste aartsbisschop Konrád van Vechta de zetel van de kerkenraad, die tot dan toe in Praag was geweest, naar Roudnice. Roudnice werd echter veroverd in 1421 en zwaar beschadigd door het Hussite-leger. De invallen van Hussite vernietigden ook het plaatselijke klooster, dat nooit werd gerestaureerd. Na deze zeer moeilijke periode voor Roudnice, veranderde de stad meerdere keren van eigenaar, en raakte in verval.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad twee keer platgebrand door de Zweden. In die tijd was het al in handen van de familie Lobkowicz, die hem echt koninklijke betekenis gaf. Bewijs hiervan kan het feit zijn dat Václav Eusebius van Lobkowicz het als het belangrijkste en ondeelbare familiebezit vastlegde. Dit was tot 1945. Deze edelman liet ook het plaatselijke kasteel herbouwen tot een barok kasteel en droeg anders ook bij aan de groei van de stad, mede dankzij de hoogdagen van de economische revolutie en het aanleggen van spoorwegen,

In de 19e eeuw werd Roudnice een industrieel en economisch centrum van de hele regio Podřipska. Dit had natuurlijk zijn nadelen. Tijdens de uitbreiding van de stad werden de stadsmuren en hun toegangspoorten vernietigd.

 

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de stad. De bouw van een grote woonwijk, een nieuw ziekenhuis met een polikliniek en een aantal sportfaciliteiten begint. Deze doorbraak brengt echter ook cultureel verlies met zich mee. Na de onteigening van het kasteel werd de bewaarplaats gedeeltelijk verwoest, gedeeltelijk verplaatst naar andere kastelen en musea in de Tsjechische Republiek.

 

De Fluwelen revolutie brengt hoop op heropleving van de vroegere betekenis en trots van de stad. Burgerinitiatieven hebben bijvoorbeeld geresulteerd in de vernieuwing van het Podřipské-museum en het behoud van historische monumenten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Roudnice

 

Het vroeg-barokke kasteel in Roudnice nad Labem werd gebouwd tussen 1652 en 1684 op de plaats van het oorspronkelijke romaanse kasteel, dat later werd uitgebreid en aangepast. Aan het begin van de tweede helft van de 16e eeuw werd de Italiaanse vleugel van Jan Tarnovský van Tarnov gebouwd. Verdere bouwwerkzaamheden volgden op de overname van het landgoed door Willem van Rožmberk in 1575. Zo kreeg het kasteelcomplex zijn typisch gesloten trapeziumplan.

Een volledig nieuw tijdperk van constructie kwam onder Václav Eusebius van Lobkowicz. Hij besloot in 1652 voor een radicale reconstructie van het oorspronkelijke pand. De eerste Italiaanse architect nodigde Pietro Colombo uit om het bestaande complex te repareren. Francesco Caratti ontwierp vervolgens een regelmatig plan met vier vleugels rond een gesloten rechthoekige binnenplaats. Hij nam echter alleen deel aan de voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering van de onderste verdiepingen van de oostelijke vleugel. Het werd gevolgd door Carlo Orsolini, die echter al snel stierf, en het gebouw werd overgenomen door Antonio Porta (1668), die de bouw in 1652 tot een succesvolle voltooiing leidde in 1684.

Het kasteel was ingericht met zeer waardevolle meubels. Verder was er de Lobkowicz-bibliotheek, waar de beroemde collectie manuscripten van de humanist Bohuslav Hasištejnský van Lobkowicz, het familiearchief van Lobkowicz en het museum, inclusief een uitstekende collectie wapens, faience uit Italië en Delft, porselein, zilver, glas, miniaturen en meubels.

 

Het kasteel herbergde ook de beroemde verzameling schilderijen van Roudnice, gemaakt door de fotogalerijen Rožmberk, Pernštejn en Lobkowicz te combineren met een uitstekende collectie portretten van Spaanse, Nederlandse en Midden-Europese schilders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het kasteel als kazerne voor het Duitse leger, gevolgd door het Tsjechische leger. Tot 2009 was hier het militaire conservatorium gevestigd.

>>> Adres : Karlovo Náměstí <<<

Chrám Narození Panny Marie
Augustiniánský klášter

De kathedraal van de Geboorte van Christus van de Maagd Maria, Augustijner klooster werd gesticht door bisschop Jan IV voor de nieuwe orde van de Augustijnse orde van Dražic. De eerste steen werd gelegd in 1333 en de constructie duurde meer dan 20 jaar. Het kloostercomplex bestaat uit de Geboortekerk van de Maagd Maria en de bouw van een eigen klooster.

 

Het klooster was oorspronkelijk een vierkant klooster met een paradijshof, in het oosten met een kapittelzaal. De kloosterkerk van de Geboorte van Christus van de Maagd Maria is een typisch gebouw van de Tsjechische gotiek in de eerste helft van de 14e eeuw. Het heeft de vorm van een basiliekschip met een rijk gebouwd koor. Gedurende de 14e eeuw was de Roudnice-orde actief.

 

De eerste slag trof het klooster in 1421 tijdens de campagne van Jan Žižka van Trocnov van Litoměřice naar Praag, toen de Hussieten werden vernietigd en verbrand. In 1431 was Roudnice niet langer eigendom van de Praagse aartsbisschoppen en kwam het onder het bestuur van de seculiere feodale Jan Smiřický.

 

Het keerpunt voor het plaatselijke klooster was 1603, toen het Roudnice-landhuis in handen kwam van de familie Lobkowicz. In 1594 verkreeg de echtgenote van Zdeněk Vojtěch Popel van Lobkowicz, Polyxena, de titel van provocatie voor de plaatselijke parochie. Het klooster viel verschillende keren in brand, maar het werd niet gereconstrueerd tot 1725, toen het werd herbouwd door de belangrijkste Noord-Boheemse architect van die tijd, Octavian Broggio. Zijn interventie beïnvloedde de kerk in de stijl van barok-gotiek. Als onderdeel van deze reconstructie moest het noordelijke deel van het klooster worden gesloopt.

 

De altaren van de zijschepen en de twee zijaltaren in de pastorie dateren uit de tweede helft van de 18e eeuw door beeldhouwer J. Hennevogel. Het hoofdaltaar is het werk van zijn leerling JI König en dateert uit de late 18e eeuw. Een preekstoel met rococo-decoratie werd gebouwd door dezelfde auteur in 1777. De muren van de pastorie zijn versierd met een reeks van 12 paneelschilderijen van de zogenaamde "Passiecyclus" van de schilder Hans Hees en een kopie van het votiefschilderij door Jan Oček van Vlašim.

 

>>> Adres : Komenského <<<

 

Kapel van St. Josefa

 

De kapel van St. Joseph (beschermheer van de stervende en goede dood) werd tussen 1767-1777 gebouwd als een ziekenhuiskapel bij de Praagse poort. Ze was daarom eigendom van het ziekenhuis dat hier ontstond in de eerste helft van de 17e eeuw en zich oorspronkelijk bevond aan de Elbe, naast de kerk van St. Wenceslas (opgericht in 1830 door Jan van Dražice).

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd ze echter beschadigd en verplaatst naar de zuidwestelijke hoek van de stad (de huidige straten Nerudova en Riegrova). Het is een barok gebouw, bestaande uit een hal met een eenvoudige portaalingang en de ruimte van de kapel zelf, een vierkante kamer gewelfd in een koepel met daarboven een zogenaamde lantaarn met vier ramen.

 

De binnenste koepel van de koepel is versierd met een schilderij van een onbekende auteur, met de vier evangelisten en de figuurcompositie "De Heilige Maagd" en "Ontsnapping naar Egypte". Het altaar van kunstmarmer dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw.

>>> Adres : Riegrova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page