top of page
Rovensko pod Troskami.png

Rovensko pod Troskami (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°32 N 15°16 O
GPS parking : nám. Prof. Drahoňovského
Website locatie : 
Rovensko pod Troskami

weerbericht.png
pdf.png

De stad Rovensko pod Troskami ligt aan de samenvloeiing van twee stromen Veselky en Václavka. De eerste vermelding van Rovensko komt uit 1371. In het deel van de stad op Týn staat de kerk met een historische houten klokkentoren met omgekeerde klokken.

Vaclav Karel Holan Rovensky (1664-1718) werd geboren in Rovensko pod Troskami, een cantor en componist van heilige muziek. Zijn belangrijkste werken zijn "Passie" en het hymneboek "De Koninklijke Kapel".

De koning van de Boheemse Romeinse keizer Karel IV begon in Rovensko pod Troskami met slijpstenen en Tsjechische granaten. De stad werd bezocht door vele beroemde persoonlijkheden, een van hen in 1891 was Svatopluk Čech.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Sv. Václava

 

Het oudste kerkmonument is een renaissancistische grafsteen uit 1569 van Jindřich Smiřický van Smiřice, de heer van Hrubá Skála, wiens landgoed Rovensko behoorde. De grafsteen is gemaakt van zandsteen, met een witte marmeren plaat, in een rijke renaissance-architectuur. De zolder draagt ​​geen kolommen en is versierd met allegorische figuren.

 

De tinnen doopkapel onder de preekstoel dateert uit 1575. Ze werd aan de kerk geschonken door de heer Zikmund Smiřický en Eliška van Valdštejn.

 

Aan de preekstoel hangt een oud schilderij van de Maagd Maria van Klatovy uit 1692. In de pastorie aan de evangelische kant van het altaar is een groot beeld van de overname van St. Johannes van Nepomuk aan de hemel, toegeschreven aan Brandl. Het komt uit een oud barok altaar, dat in 1900 werd verwijderd.

 

Het hoofdaltaar in gotische stijl is het werk van de gebroeders Bušek van Husa in de buurt van Sychrov, uit 1900. Václav werd geschilderd door Konstantin Bušek. Aan de zijkanten zijn vier beelden en vier schilderijen van nationale Tsjechische beschermheren en twee reliëfs van de Slavische apostelen van st. Cyril en Methodius aan de zijkanten van de tabernakel.

 

De barokke altaren van st. Anne (op de preekstoel) en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes dateren uit ongeveer 1750. Het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes dateert uit 1885.

>>> Adres : Centrum <<<

Rovens Belly

Voor de kerk staat een oud houten belfort uit 1630. Het voormalige belfort brandde af tijdens de religieuze stormen van de Dertigjarige Oorlog in 1629.

 

Het werd in 1630 herbouwd en werden twee nieuwe klokken gekocht, die werden gegoten door meester klokkenmaker Martin Schrötter van Hostinné nad Labem. De derde, kleinste bel werd gekocht in 1639.

Het belfort van vandaag is gebouwd op een achthoekige basis gemaakt van dikke houten balken en planken, en onder het dak met grind verbergt het de eigenaardigheid van de wereld - de omgekeerde klokken die bewegen door te trappen.

 

De bel gaat als volgt: de bel wordt met de rechterhand op het handvat in de balk gevangen, de andere verwijdert de stang die de bel vasthoudt, zodat deze naar beneden gaat en weer omhoog vliegt. Ze roteert echter niet om zijn as. Voordat ze het hoogste punt bereikt, valt ze weer terug. Om niet te stoppen, loopt de bel op de houten nek van de bel, zodat deze hem steeds weer omhoog doet schommelen.

 

>>> Adres : Centrum <<<

Kasteel Trosky - Rovensko pod Troskami

 

De burcht Trosky die stamt uit het einde van de 14e eeuw, is de meest bezochte burcht van de Tsjechische Republiek. Aangezien bijna alle fiets- en wandelroutes de burcht aandoen en het een schitterend uitkijkpunt naar de omliggende omgeving vormt, is een bezoek aan de burcht eigenlijk vanzelfsprekend.

 

Kasteel Trosky ligt op een 25 km van het centrum van Trutnov. De burcht is in van mei tot augustus van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 08.30 tot 18.00. In september sluit de burcht al om 16:00 en de overige maanden is de burcht alleen op zon- en feestdagen geopend.

 

>>> Adres : Rovensko p. Troskami <<<

>>> Website : Kasteel Trosky <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page