top of page
Rožmberk-nad-Vltavou.png

Rožmberk nad Vltavou (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°39 N 14°21 O
GPS parking : Rožmberk nad Vltavou 79
Website locatie :
Rožmberk nad Vltavou

weerbericht.png
pdf.png

Rožmberk nad Vltavou is een kleine stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district Český Krumlov. Het stadje telt ongeveer 400 inwoners.

 

Rožmberk werd gesticht in het midden van de 13e eeuw. Het was een plaats op een handelsroute van Český Krumlov door de grenspassen naar Linz en verder naar het zuiden. Rožmberk wordt geassocieerd met een belangrijke adellijke familie van de Rosenbergs, die zich in de stad en haar omgeving vestigde en welvaart in de regio bracht.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Rožmberk

 

Het kasteel dateert uit het midden van de 13e eeuw en is een van de oudste kastelen van de familie Vítkovec, de voorlopers van een van de belangrijkste Tsjechische aristocratische families - de Rosenbergs. Het is een complex van oorspronkelijk twee Rožmberk-kastelen genaamd Dolní hrad en Horní hrad, waarvan alleen een stenen geluidstoren, Jakobínka, bewaard is gebleven.

 

Het bovenste gedeelte werd later omgezet in een zomer aristocratische woning. Het lagere kasteel onderging ook verschillende reconstructies, waarvan de meeste werden beïnvloed door de renaissancestijl en uiteindelijk door de Engelse neogotische stijl.

 

In de 19e eeuw werd dit deel door de laatste eigenaars - de familie Buquoy - omgetoverd tot een romantisch museum voor het publiek, waarvan het interieur wordt aangevuld met waardevolle collecties schilderijen, wapens, meubels, porselein en glas. In de Rosenberg-hal staat een portret van de Witte Dame Perchta von Rosenberg, die hier zou verschenen zijn.

 

>>> Adres : Státní hrad Rožmberk <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page