top of page
Roztoky.png

Roztoky (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-západ
Coördinaten locatie : 50°10 N 14°23 O
GPS parking : Zámek
Website locatie : 
Roztoky

weerbericht.png
pdf.png

Roztoky is een stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Praha-západ. Roztoky telt ongeveer 6.000 inwoners.

De eerste schriftelijke vermelding van Roztoky is te vinden in het regeringshandvest uit 1233, waarin Peter van Roztoky werd genoemd. Naast het bestaan ​​van een waterfort uit de 13e eeuw, werd in Roztoky ook een abdijhuis met een binnenplaats vermeld.

 

Na de Slag om de Witte Berg kwam Roztoky in het bezit van de familie Liechtenstein, die dit landgoed achtentachtig jaar tot 1803 in stand hield. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad grotendeels beschadigd door de Zweden.

Na 1948 kwamen het landgoed en het kasteel in handen van enkele staatsboerderijen. Het kasteel verviel vóór de oorlog en werd in toenemende mate verwoest. Pas vanaf het begin van de jaren vijftig probeerde een groep lokale wetenschappers het hele gebied te redden en in 1957 resulteerden hun inspanningen in de oprichting van een museum.

 

In 1961 werd het kasteel voor het eerst geopend voor het publiek en sinds 1974 is het museum een ​​regionaal aantrekkingspunt geworden in de stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámecký areál Roztoky

 

Aan het einde van de 13e of begin 14e eeuw werd een fort gebouwd aan de oever van de rivier de Moldau. Met ronde muren en een centrale prismatoren. Aan het einde van de 14e eeuw bouwden de Praagse burgers, de broers Eberhard en Reinhard van Reims een nieuw paleis met een kapel op de plaats van de oudere muur, waaruit een beschilderd erker bewaard is gebleven.

 

Aan het begin van de 16e en 17e eeuw lieten de ridders van Boryňová van Lhota het fort herbouwen tot een renaissancistisch kasteel, dat in de 18e eeuw werd herbouwd tot zijn huidige uiterlijk. Rond de binnenplaats werden arcades gebouwd, boven de baai werd een torentje gebouwd en tot op de dag van vandaag is een boerenerf met een mouterij, een schuur en stallen bewaard gebleven.

 

In de vorige eeuw werd rond het kasteel een Engels park aangelegd met zeldzame en exotische bomen, verrijkt in de jaren 1965-1974 met beelden uit de 17e-19e eeuw en later met werk van beeldhouwer Hedvika Zaorálková.

Tegenwoordig biedt het middeleeuwse fort herinneringen oproepen aan de gracht, katrollen en gewichten van de oorspronkelijke vrije val brug bij de poort en in de stenen bekleding van de binnenplaats.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

 

Levý Hradec

 

De vermelding van de versterkte nederzetting genaamd Hradec of Levý Hradec is te vinden in de Kosmas Kronieken. De eerste historische gebeurtenis die we duidelijk kunnen associëren met Levý Hradec is Bořivoj's stichting van de oudste christelijke kerk op Tsjechisch grondgebied, die waarschijnlijk plaatsvond tussen 882 en 884, na de doop in Moravië.

 

Alleen de fundamenten van de rotonde onder de vloer van de huidige kerk zijn bewaard gebleven van de oorspronkelijke kerk uit Bořivoj's tijd. De kerk werd vervolgens in de gotische en renaissancetijd meerdere keren uitgebreid en aangepast, waarna de grote wederopbouw plaatsvond in de 17e eeuw. In 1656 werd een belfort toegevoegd en tussen 1673 (toen het bestaan ​​van een rond schip van de kerk voor het laatst werd gedocumenteerd) en 1684 werd het resterende deel van de rotonde afgebroken en werd een rechthoekig barok schip gebouwd.

 

Destijds was een naburige begraafplaats voorzien van een muur. De bouwkundige ontwikkeling van de kerk werd in feite gesloten door de bouw van de sacristie aan het begin van de 20e eeuw. De kerk onderging een grondige algehele reconstructie in de jaren 1939-1940 en talloze reparaties in het laatste decennium van vorige eeuw, toen de gotische muurschilderingen van het einde van de 14e eeuw daar werden hersteld.

 

>>> Adres : Levohradecké nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page