top of page
Rychnov_nad_Kněžnou.png

Rychnov nad Kněžnou (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°10 N 16°16 O
GPS parking : Staré nám.
Website locatie :
Rychnov nad Kněžnou

weerbericht.png
pdf.png

Rychnov nad Kněžnou is een stad in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Rychnov nad Kněžnou. Rychnov nad Kněžnou telt ongeveer 12.000 inwoners.

De stad Rychnov nad Kněžnou werd gesticht tijdens de kolonisatie van het Adelaarsgebergte, toen Heřman z Drnholce een strook land rond Rychnov kreeg van Ottokar II van Bohemen.

De eerste bekende schriftelijke notitie over Rychnov wordt toegeschreven aan Heřman z Drnholce, in een document dat dateert van 1 februari 1258 in Wenen.

Rychnov lag aan een belangrijke handelsroute.

 

Tot 1918 maakte de stad deel uit van de Oostenrijkse monarchie en hoofd van het district REICHENAU, een van de Bezirkshauptmannschaften 94 in Bohemen.

 

Het barokke kasteel Kolowrat trekt de aandacht van toeristen, waar naast het interieur van het kasteel (een rijke verzameling schilderijen, boeken, glas, enz.) ook het museum en de galerij van het Adelaarsgebergte bezocht kunnen worden.  

 

De nabijgelegen kerk van de heilige drie-eenheid en het belfort met de op twee na grootste klok in Bohemen, Kryštof, zijn ook belangrijke culturele monumenten van de stad.

 

Het gerestaureerde interieur in de voormalige Joodse synagoge is een gedenkteken voor de schrijver Karel Poláček en bevat ook een tentoonstelling van het jodendom in de regio Podorlicko.

Bezienswaardigheden

Kolowrat kasteel

 

Het vroegbarokke kasteel met één verdieping (waarschijnlijk ontworpen door een Noord-Italiaanse architect) werd in opdracht van Fr. Karel Kolowrat in de jaren 1676-1690 gebouwd.

 

Rond 1722 werd het kasteel verlengd, verbreed en verhoogd - waarschijnlijk volgens een ontwerp van de architect Jan Santini Aichl. De hoofdvoorgevel van het kasteel valt op door zijn buitengewone breedte.

 

>>> Adres : Kolowratská 1 <<<

 

Kostel Nejsvětější Trojice

 

De kerk van de Heilige Drie-eenheid is een schip met een vijfhoekige ingesloten pastorie, die extern is omgeven door een sacristie met een oratorium en emporium aan de zijkanten. De kerk bevindt zich op de top van de heuvel en beneden bevindt zich het kasteel. De monumentale westgevel staat loodrecht op de verlengde as van het kasteel. De gevel is alleen via het zuidelijke derde deel verbonden met de as van de oostgerichte kerk.

 

De kerk staat schuin ten opzichte van het kasteel. De bedoeling van Santini was om beide gebouwen visueel en axiaal met elkaar te verbinden, waarbij de gevel van de kasteelkerk de hele heuvel domineerde. Daarom draaide hij de gevel tegen de as van het kasteel. Beide gebouwen domineren dus de stad. De kerk was verbonden met het kasteel door twee symmetrische gangen. Kapellen werden gebouwd op het zeshoekige grondplan op plaatsen waar de gangen waren gebroken.

 

Een rechthoekige Loreto-kapel met een tongewelf werd gebouwd in het midden van de gevel. Er zijn twee ovale ruimtes aan de zijkanten  Aan de noordkant is het verbonden met de kapel van het kind Jezus van Praag en aan de zuidkant is er een gang van de kerk.

 

Er zijn twee portalen op de begane grond en boven zijn er drie ramen, de centrale is de grootste.

 

>>> Adres : Kolowratská <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page