top of page
Rýmařov.png

Rýmařov (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Bruntál
Coördinaten locatie : 49°56 N 17°16 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Rýmařov

weerbericht.png
pdf.png

Rýmařov is de meest westelijke stad van de regio Moravië-Silezië en tegelijkertijd een natuurlijk centrum van de microregio Rýmařovsko.

 

Rýmařov behoort tot het district Bruntál en is een gemeente met uitgebreide bevoegdheden voor gemeenten van de microregio (Břidličná, Dolní Moravice, Horní Město, Jiříkov, Malá Morávka, Malá Štáhle, Ryžoviště, Stará Ves, Tvrdkov en Velká Štá).

 

Het historische centrum van de stad werd in 2003 tot stedelijk beschermd gebied verklaard.

 

Bezienswaardigheden

 

Gemeentehuis

 

De bouw van een het gemeentehuis als belangrijk administratief gebouw midden op náměstí Míru was zeer complex. Die werd beïnvloed door alle stijlen, van gotisch tot classicisme, gewoon om functioneel te zijn en ook bestand te zijn tegen verschillende natuurrampen, met name verwoestende branden.

 

Het gebouw zou ontstaan zijn in de 15e eeuw en werd door de eeuwen heen vele malen verwoest door grote branden. Na de revolutie in de jaren 1992-1994 werd het heropgebouwd tot zijn huidige vorm.

 

>>> Adres : náměstí Míru <<<

 

Kostel Narození Panny Marie

 

De kerk is een bakstenen gebouw met één schip en een ingebouwde toren (beschadigd door bliksem in 1848 en vervolgens hersteld), die in 1783 werd voltooid op kosten van de gemeente, dankzij donaties en bijdragen van mensen van Jamartice zelf.

 

Ze draagt ​​de typische kenmerken van de late barok, waaronder een duidelijk contrast tussen uiterlijke eenvoud en innerlijke versiering. De rechthoekige plattegrond, gladde gevels en talrijke ramen met gewelfde bogen zonder glas-in-lood geven de indruk van een gebouw zonder waarde, maar binnen in de kerk komt de spectaculaire schoonheid van het interieur naar boven.

 

>>> Adres : Jamartice <<<

 

Starokatolická dřevěná zvonice

 

De houten klokkentoren in Jamartice staat op de rechteroever van de Podolský beek in het midden van het dorp. Er is maar weinig over de geschiedenis bewaard gebleven.

Momenteel is het unieke houten belfort ongebruikt. In de jaren zestig van vorige eeuw zou nog een altaar in het interieur aanwezig geweest zijn, maar dit is samen met andere inboedel verdwenen.

 

>>> Adres : Jamartice <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page