top of page
Sedlčany.png

Sedlčany (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Příbram
Coördinaten locatie : 49°40 N 14°26 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Sedlčany

weerbericht.png
pdf.png

Sedlčany is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Příbram en telt ongeveer 8.000 inwoners.

 

De nederzetting Sedlčany in het hertogdom Bohemen werd voor het eerst genoemd in een akte van 1057, toen het gebied werd gekoloniseerd door de heersende Přemyslid-dynastie. Rond 1275 werd een parochiekerk opgericht, gewijd aan Sint Maarten en al in 1294 bezat Sedlčany marktrechten.

 

De stad werd verwoest door Zweedse troepen tijdens de Dertigjarige Oorlog en herstelde zich pas halverwege de 18e eeuw. Sedlčany maakte vanaf 1804 deel uit van het Oostenrijkse rijk.

 

Sedlčany ontwikkelde zich tot een centrum van textielindustrie, de lokale economie werd verder gepromoot, toen de stad in 1894 toegang kreeg tot de spoorlijn naar Olbramovic.

 

De onschatbare waarde van Sedlčany is het prachtige en gevarieerde landschap, dat het wateroppervlak van het Slapy-meer biedt en meer dan 100 km gemarkeerde fietsroutes voor actieve recreatie.

 

Bezienswaardigheden

 

Nieuw stadhuis

 

Het majestueuze gebouw van het stadhuis van Sedlčany domineert al meer dan een eeuw de westkant van het TG Masaryk-plein.

De opening van het voltooide gebouw van het stadhuis van Sedlčany vond plaats op 8 december 1903 en werd een belangrijk cultureel evenement.

 

Ondanks verschillende architectonische ingrepen in het interieur, is de doorgang met eikenhouten bestrating of de toegangsdeur naar de trap bewaard gebleven als herinnering aan de tijd dat de eerste verdieping was gereserveerd voor de stadsspaarbank.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Kostel sv. Martina

De kerk van de heilige Martina in gotische stijl werd gebouwd in 1374 op de plaats van de oorspronkelijke Romaanse kerk, die bestond ten tijde van de eerste vermelding van Sedlčany van 1294. Martina is onder meer gemakkelijk te herkennen aan de vestingmuur, misschien wel 6 meter hoog, waarop de overdekte verdedigingsgangen zijn gebouwd - de onderdoorgang.

 

Op de buitenpost toont de klokkentoren het raamwerk, waarin de ophaalbrug over de gracht was geplaatst, die tot de 19e eeuw werd omringd door de kerkmuur.

 

Binnen in de kerk, in het midden van het schip, bevindt zich een steen met een geslagen markering in de granieten bestrating, van waaruit alleen de helm boven het wapen zichtbaar is. Waarschijnlijk is het een grafsteen die de laatste rustplaats aangeeft van de moeder van veldmaarschalk Radecky van Radec.

 

>>> Adres : Komenského náměstí <<<v

pdf.png
pdf.png
bottom of page