top of page
Semily.png

Semily (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°36 N 15°20 O
GPS parking : Riegrovo nám.
Website locatie : 
Semily

weerbericht.png
pdf.png

De stad Semily met ongeveer 9.000 inwoners ligt in de regio Liberec in het noordoosten van Bohemen en in de uitlopers van het Reuzengebergte in het westen aan de samenvloeiing van de rivieren Jizera en Oleška. Het Semily-bekken is aan alle kanten omgeven door heuvels, waarvan Varta het dichtst bij de stad ligt en de noordoostelijke richting de oude Strážník-heuvel aantrekt.

 

In de afgelopen eeuwen heeft Semily een periode van ontwikkeling doorgemaakt van landbouw, handel, ambachten, kleinschalige productie en vervolgens industrie met behulp van de kracht van de rivier. Bovenal waren er fabrieken, garen- en canvasproductie en doekbedrukking en sinds 1515 ook een brouwerij. De aanleg van de spoorlijn Pardubice - Liberec in 1858 gaf een impuls aan de geleidelijke transformatie van Semily.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

De kerk van St. Petrus en Paulus is duidelijk een herkenningspunt van de stad. Ze werd gebouwd in 1911, in plaats van de oorspronkelijke houten kerk, die in 1702 werd vervangen door een stenen kerk.
 

Er staan ​​verschillende interessante beelden in de buurt van de kerk. Niet allemaal hebben ze hier hun oorspronkelijke plaats. Zo staat het standbeeld van St. Wenceslas op de huidige Riegrově náměstí. Het oorspronkelijke monument voor de oude kerk zijn beelden van Petrus en Paulus, op ware grootte uit 1702, die bij de ingang staan.

 

>>> Adres : Husova <<<

 

Mariánský sloup

 

In het midden van Komenského náměstí staat de Mariakolom, het belangrijkste artistieke en historische monument van Semily. Volgens de overlevering werd de barokke zuil gebouwd als dankbetuiging voor het redden van de stad tijdens een brand in het begin van de 18e eeuw.
 

In het najaar van 1994 werd de reeds gerestaureerde kolom door een vrachtwagen vernield. Direct daarna werden door dezelfde restaurateurs verdere reparaties uitgevoerd.

 

>>> Adres : Komenského náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page