top of page
Skuteč.png

Skuteč (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°51 N 15°60 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie :
Skuteč 

weerbericht.png
pdf.png

Skuteč is een stad in de regio Pardubice, maakt deel uit van het district Chrudim en telt ongeveer 5.500 inwoners.

 

De vondsten van geglazuurde stenen wiggen, bijlen, pijltjes, enz. bewijzen dat een groot deel van het gebied bewoond was in de vroege steentijd. Daarover zijn documenten gevonden uit de 13e eeuw, in 1289.

 

De oude nederzetting Skuteč bevond zich op de dichtstbijzijnde handelsroute die van Chrudim naar de Trstenickou stezku liep. Het dorp werd waarschijnlijk in de eerste helft van de 14e eeuw gepromoveerd tot stad. Die had kapitaalrecht en een rechtbank, een martelkamer en een stenen schandpaal op het plein.

 

In mei 1862 brandde het hele oostelijke deel van het plein en de huidige Heydukova-straat. In augustus 1867 brandden het westelijke deel van het plein en het aangrenzende deel volledig af. De laatste twee branden hebben 306 huizen en 120 schuren, enz. verbrand. Na die brand werden de arcades van huizen op het plein ommuurd.

 

In het verleden behoorde Skuteč tot de grotere steden in de regio. In 1843 woonden er ongeveer 3.600 inwoners. Op het plein werd al in 1878 een nieuw schoolgebouw gebouwd (tegenwoordig het stadskantoor).

 

De stad Skuteč staat bekend om zijn schoenentraditie en kwaliteitsvol graniet.

 

Bezienswaardigheden

 

Mariánský sloup

 

In 1765 kocht het dorp 12 grote en enkele kleinere beelden en de betalers schonken een kolom die in Praag was gemaakt. Bij gebrek aan geld werd ze echter pas na 1815 samengesteld.

 

De beelden vertegenwoordigen St. Wenceslas, Joseph, Florian, Ludmila, en in het midden staat het beeld van de Maagd Maria. Op de sokkel is er het wapen van de stad en het opschrift: "Nákladem Společného Miestienstwa Roku 1820".

 

​De totale hoogte van de kolom is 9 meter.

 

>>> Adres : Palackého nám. <<<

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De Maria Hemelvaartkerk wordt al in 1350 genoemd en is een van de belangrijkste gotische gebouwen in de regio Chrudim. Het is de enige gotische kerk van het stedelijke type in het zuidoosten van Chrudim.

De belangrijkste delen van het gebouw zijn de gotische gewelven van de pastorie en de sacristie met een waardevolle set figuratieve consoles.

 

In 1756-1766 werden uitgebreide reparaties uitgevoerd. De trap naar de kerk is uit 1765, gietijzeren leuningen uit 1890. Het dak van de toren is in 1972 hersteld, de kerkmuur in 1985.

Het orgel uit 1738 werd gereconstrueerd in 1998.

In de pastorie zijn er fragmenten van muurschilderingen uit het begin van de 16e eeuw.

 

>>> Adres : Tyršova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page