top of page
Slany.png

Slaný (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kladno
Coördinaten locatie : 50°14 N 14°05 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Slaný

weerbericht.png
pdf.png

De koninklijke stad Slaný bevindt zich in de Slaný-tafel, die het noordwestelijke deel van het geheel vormt, het Praagse Plateau. Het overheersende kenmerk is Slánská hora (330 m). De stad, die ongeveer 25 km ten noordwesten van Praag ligt, stroomt door de rode stroom.

In Slaný wonen ongeveer 15.000 personen.

 

De oorsprong van de naam van de stad is gekoppeld aan een verhaal uit de kroniek van Václav Hájek uit Libočany, die vertelt over de ontdekking van een zoutbron aan de voet van Slánská hora door een dienaar van prins Nezamysl Holot en de daaropvolgende oprichting van de nederzetting "Slanej vrch".

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Nejsvětější Trojice

 

De Trinitarische Kerk was oorspronkelijk een renaissancistische, later barokke herbouwde kerk van de Heilige Drie-eenheid en is een onderdeel van het klooster. De kerk werd gesticht in 1581-1598 als een protestantse begraafplaats, pastorie, pastorie ramen, sacristie met fragmenten van muurschilderingen en twee torens die bewaard zijn gebleven.

In 1665 werd de kerk na een brand herbouwd in barokstijl, waarschijnlijk door de Italiaanse architect Domenic Orsi.

 

De Franciscanen woonden in het Slaný-klooster tot 1950, toen ze werden uitgezet als onderdeel van het door het regime georganiseerde "K" en het klooster werd in beslag genomen. Tijdens het communistische tijdperk werd het klooster voor verschillende doeleinden gebruikt: er was een lichte veiligheidsgevangenis, een rijschool in Sazhar of een dierentuin.

 

Het hele gebouw raakte in verval. In de jaren negentig werd het verwoeste klooster teruggegeven aan de Franciscanen, die het aan de karmelieten gaven. Die kwamen in 1996 naar Slaný en begonnen aan een uitgebreide wederopbouw van het hele gebied.

 

>>> Adres : Hlaváčkovo nám. 221 <<<

 

Stadhuis

 

Het stadhuis werd een symbool van het zelfbestuur van de stad. Het is gevestigd in een huis op Masarykovo náměstí, Het stadhuis werd nieuw gebouwd na een verwoestende brand in de jaren 1795-1796 en aangepast in pseudo-renaissancestijl in 1840. Er is een ster op de top van het stadhuis die de nauwe band symboliseert met de Hussite-idealen - de ster is een symbool van Slaný, de zon staat voor de stad Žatec en de maan voor de stad Louny.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Velvarská-poort

 

Slechts één poort - Velvarská-poort - is bewaard gebleven van de oorspronkelijke vier poorten van de stadsversterking - Pražská, Lounská, Velvarská en Fortna.

 

De Velvarská-poort versierd met stenen provinciale en nobele wapens en gildetekens dateert uit het jaar 1461. Zij is tijdens haar bestaan ​​meerdere malen herbouwd, namelijk na een brand in 1637 en voor de laatste keer tijdens de wederopbouw van de weg naar de stad Zlonice.

 

>>> Adres : Velvarská <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page