top of page
Slapy.png

Slapy (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-západ
Coördinaten locatie : 49°49 N 14°24 O
GPS parking : Slapy 55
Website locatie : 
Slapy

weerbericht.png
pdf.png

Slapy is een kleine gemeente in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Praha-západ. Slapy telt ongeveer 750 inwoners.

 

Slapy ligt letterlijk boven de Moldau, hoewel tegenwoordig niet zo hoog als vóór de bouw van de Slapy-dam. Het hele Slap-gebied maakt deel uit van het Midden-Boheemse Hoogland.

 

De oudste onbetwiste vermelding van Slapy is van 10 augustus 1292, toen de Tsjechische koning Wenceslas II. het Zbraslav-klooster stichtte en in de akte een aantal dorpen tot zijn eigendom maakte.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Slapy

 

Gelijktijdig met de restauratie van oudere bewaard gebleven delen van het metselwerk van boerderijgebouwen, werd er rond de eeuwwisseling van de 16e en 17e eeuw een adellijk huis gebouwd, dat waarschijnlijk diende voor de zomerrust van de cisterciënzer abt.

 

In 1825 werd de boerderij overgenomen door Fridrich Korb uit Weidensheim, die Slapy kocht van een religieus fonds en in 1884 liet verbouwen tot een adellijk huis en een eenvoudig laat-classicistisch kasteel. Andere boerderijgebouwen dienden als achtergrond van het kasteel.

 

Het kasteelgebouw kreeg een geheel nieuwe uitstraling in eigendom van de familie Bondy. Ze lieten het kasteel in classicistische stijl slopen en bouwden op zijn plaats in de jaren 1928-1930 een royaal kasteel in pseudo-barokke stijl.

 

Na 1948, tot aan de revolutie, werd het kasteel door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt als opleidingscentrum.

 

Het kasteel heeft momenteel geen interne apparatuur en wordt voornamelijk gebruikt voor filmopnames en fotografie.

 

>>> Adres : Slapy 55 <<<

 

 

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page