top of page
Slatiňany.png

Slatiňany (***)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°55 N 15°49 O
GPS parking : Zámecký park 1
Website locatie : 
Slatiňany

weerbericht.png
pdf.png

De stad Slatiňany ligt in een schilderachtige regio aan de voet van het IJzergebergte, 4 km ten zuiden van de districtsstad Chrudim. De eerste schriftelijke vermelding van Slatiňany komt uit 1294, toen er alleen een houten gotische vesting was op een rotsachtig voorgebergte boven de rivier de Chrudimka. Aan het einde van de 16e eeuw kocht Bohuslav Mazanec uit Frymburk, een Praagse burger, het landgoed en liet op de plaats van het fort een renaissancekasteel bouwen.

 

Misschien bloeide het dorp het meest in de jaren dat het landhuis in handen was van de prinselijke familie Auersperg. In die tijd werd Slatiňany stilaan een economisch en cultureel levendige plaats in plaats van een onbeduidend dorp. Zo werd in 1859 een suikerfabriek met raffinaderij en een dobbelsteenfabriek opgericht, in 1877 een kunstmestfabriek, in 1901 een stoomzagerij en in 1903 een distilleerderij.

 

Slatiňany werd op 1 juli 1971 tot stad gepromoveerd. Momenteel telt de stad, samen met de lokale delen van Škrovád, Kunčí, Trpišov en Kochánovice, ongeveer 4.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Slatiňany

 

Een van de belangrijkste plekken in de stad is het staatskasteel, dat pas in het midden van de 19e eeuw zijn huidige vorm kreeg. Daarnaast is er ook het aangrenzende kasteelpark, aangelegd aan het einde van de 18e eeuw in Engelse stijl op een terrein van 16 hectare.

 

Niet alleen het kasteel en het park bieden bezoekers een prachtig schouwspel, maar ook de stoeterij, die daar is gevestigd. Ze is ontstaan ​​uit de oorspronkelijke stallen voor renpaarden en jachtpartijen, die samen met het aangrenzende kasteel tot de familie Auersperg behoorden.

 

In het zuidwestelijke deel van het bospark van het kasteel staat een miniatuur van het kasteel Kočičí hrádek, populair bij kinderen.

 

 

>>> Adres :  Zámecký park 1 <<<

>>> Website : Kasteel Slatiňany <<<

kostel sv. Martina

 

Wanneer en door wie de kerk van de heilige Martina is opgericht, is niet precies vast te stellen. De eerste vermelding dateert uit 1297, waar ze als parochiekerk vermeld staat.

 

In de 15e eeuw werd Slatiňany afgebrand door de Hongaarse koning Matyáš en de beschadigde kerk werd verbouwd in barokstijl.

 

In de jaren 1891-92 werd de barokke kerk herbouwd volgens de plannen van František Schmoranz, een inwoner van Slatiňany, en is een van de belangrijke gebouwen. De constructie van de overdekte gang verbond de westelijke zijvleugel van het kasteel met het kasteeloratorium in de kerk.

 

De Slatiňany-kerk heeft ook een eigen beeld van de Maagd Maria van Altijddurende Bijstand, waarnaar de mensen tijdens de beproevingen van aanhoudende droogte of constante regen met vertrouwen vluchtten.

 

>>> Adres : Zámecký park <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page