top of page
Slavkov u Brna.png

Slavkov u Brna (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Vyškov
Coördinaten locatie : 49°09 N 16°52 O
GPS parking : Palackého nám.

Website locatie : Slavkov u Brna

weerbericht.png
pdf.png

Slavkov u Brna is een stad in het district Vyškov in de Zuid-Moravische regio, 20 km ten oosten van Brno aan de rivier de Litava. Er wonen ongeveer 6.700 inwoners. Slavkov staat vooral bekend om de Slag bij Austerlitz, die in 1805 enkele kilometers ten westen van de stad plaatsvond.

De historische kern is een stedelijk beschermd gebied.

Bezienswaardigheden

Zámek Slavkov

 

Al meer dan vier eeuwen is de geschiedenis van het Slavkov-kasteel verbonden met de oude Moravische adellijke familie Kounic, die het waterleliesymbool in zijn wapen gebruikte.

 

In 1509 verwierf Oldřich van Kounice het landhuis Austerlitz en het kasteel, waardoor het de hoofdzetel van de familie werd. De activiteit van de familie Kounic in het landhuis Austerlitz zorgde voor een grote uitbreiding van de bouwactiviteiten, ondersteuning van ambachten, oprichting van de eerste fabriek en algemene ontwikkeling van het bedrijfsleven.

 

Aan het einde van de 17e eeuw initieerde Dominik Ondřej van Kounice de barokke reconstructie van de renaissancistische zetel van de familie Kounic in Slavkov. De taak om een ​​representatieve residentie van de familie te bouwen in de plaats van onbevredigende renaissancistische architectuur, werd toevertrouwd aan de Italiaanse architect Domenico Martinelli van Lucca. Hij ontwierp het barokke nieuwe gebouw in de stijl van de zogenaamde Donau-barok in de jaren 1880 en omvatte naast het kasteel, ook de wederopbouw van een groter deel van de stad met een nieuwe parochiekerk. Het kasteelgebouw zelf is ontworpen volgens een U-vormige plattegrond.

 

Oorspronkelijk zou de binnenplaats worden afgesloten door de toegangspoort, waar de hele ruimte nu wordt aangevuld door de halfronde stallen op de begane grond. Het gebouw was omgeven door een ommuurde gracht, waarrond grond was opgestapeld, zodat boven het netwerk van gewelfde kelders een tuinparterre kon ontstaan, waardoor het hoogteverschil tussen de begane grond van het kasteel en de tuinparterre werd overwonnen.

 

Het interieur van Martinelli werd gekenmerkt door twee afzonderlijke trappen en een rechthoekige vestibule, gescheiden door enorme masten op maaiveldhoogte. Binnenhuisarchitecten waren ook Italiaanse kunstenaars.

In het midden van de 19e eeuw werd de tuin vereenvoudigd tot Engelse stijl. De reconstructie in de jaren 70 gaf het kasteel parterre een deel van zijn vroegere barokke uiterlijk met poelen en fonteinen en herplaatste stenen sculpturen.

 

>>> Adres : Palackého náměstí <<<
>>> Website :
Kasteel Slavkov <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page