top of page
Slavonice.png

Slavonice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindříchúv Hradec
Coördinaten locatie : 48°59 N 15°21 O
GPS parking : Náměstí Míru
Website locatie :
Slavonice

weerbericht.png
pdf.png

Slavonice behoort tot de Renaissance-steden in het zuidwesten van Moravië, ligt in het zuidelijke deel van de Boheems-Moravische hooglanden nabij de grens met Oostenrijk. Het stadje telt ongeveer 2.750 inwoners.

Slavonice werd gesticht rond de 12e eeuw. Het oudste geschreven document dateert uit 1260. Oorspronkelijk was het een nederzetting, later een marktdorp, dat toebehoorde aan de heren van Hradec. Het dorp ontwikkelde zich langzaam tot een versterkte stad. Vanaf de 13e eeuw was een geavanceerd ondergronds systeem duidelijk, dat niet alleen diende als afwatering, maar ook als verdedigingssysteem van de stad. De stad heeft de 14e eeuw aanzienlijk beïnvloed. In die tijd werd de oudere versterkte cirkelvormige nederzetting waarschijnlijk uitgebreid met een ruimere, licht hellende marktplaats in het westen (Náměstí Míru) en tegelijkertijd met een marktplaats in het oosten in de vorm van een uitgebreide straat (Horní náměstí). Op de beide pleinen werden middeleeuwse huizen gebouwd op lange percelen met smalle werven, waarvan de achterkant was gevuld met schuren en boerderijaccessoires.

 

Tussen deze pleinen staat de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd (Kostel Nanebevzetí blažené Panny Marie) met de dominerende stadstoren. De toren werd gebouwd tussen 1503-1549 op de plaats van de voormalige sacristie van de kerk. De constructie werd uitgevoerd met de grote bijdrage van de lakengilde en werd een belangrijk herkenningspunt van de stad. Het barokke helmdak dateert uit de periode na de brand in 1750. De Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria is een driebeukige basiliek met twee gewelven en een vijfhoekige afwerking, gebouwd uit het midden van de 14e eeuw tot 1521, met een middenschip. Het koor dateert uit de 17e eeuw, begin 18e eeuw. Toen werden barokke kapellen toegevoegd.

 

Langs het hele noordelijke en zuidelijke deel van de stad werden zijstraten met een aantal kleine huizen opgetrokken. Delen van de stadsvestingwerken en twee van de drie stadspoorten zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Sinds het einde van de 15e eeuw werden vele vijvers aangelegd in de omgeving van Slavonice. In de 16e eeuw kende de stad een economische bloei en werden alle huizen op beide pleinen herbouwd. De vormen van de huizen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het is mogelijk om kelders, gevels van huizen met typische gevels uit de Italiaanse Renaissance en gildenkamers met muurschilderingen te zien. Het is ook noodzakelijk om de rijke sgraffito-decoratie te ontdekken (naast de sgraffito-sculpturen kan men ook complexe figurale scènes zien). Na 1600 stopten de bouwactiviteiten in Slavonice.

 

De stad beleefde een moeilijke tijd tijdens de Dertigjarige Oorlog. In 1575 had de stad 156 herenhuizen, waarvan 28 in de buitenwijken, na 1624 werden 73 huizen verlaten of verbrand. In 1680-1681 teisterde de pest Slavonice.

 

De stad herstelde zich pas in de 17e en 18e eeuw van de ontberingen en oorlogen. Maar niet helemaal. Op 27 maart 1750 werd de stad beschadigd door een grote brand, waarbij 44 huizen en een groot deel van beide pleinen samen met de toren werden vernietigd.

 

In 1902 werd een spoorverbinding op de lokale spoorweg met Telč gebouwd. In de 19e en 20e eeuw werden delen van de vestingwerken van de stad verwoest, het oude stadhuis uit de 14e eeuw, is vervangen door een nieuw. Sinds de late jaren 1950 werden de monumenten hersteld.

 

Voor zijn uniekheid werd de stad in 1961 uitgeroepen tot monumentenreservaat.

pdf.png
pdf.png
bottom of page