top of page
Sloupno.png

Sloupno (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Hradec Králové
Coördinaten locatie : 50°16 N 15°30 O
GPS parking : Sloupno 1
Website locatie :
Sloupno

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Sloupno ligt in het noordwestelijke deel van het district Hradec Králové, ongeveer twee kilometer van Nový Bydžov op de rechteroever van de Cidlina.

 

Sloupno behoort tot middelgrote gemeenten. Het oudere deel van het dorp ligt aan de rivier de Cidlina. Nieuwere delen van het dorp beslaan hoger gelegen gebieden ten westen van de rivier.

 

De naam "Sloupno" is afkomstig van het zelfstandig naamwoord "slupno" - een mand voor het vangen van vis.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Sloupno

 

Het belangrijkste monument van het dorp is het lokale kasteel. De geschiedenis van het Sloupno-kasteel begint in 1687, toen abt Tomáš Sartorius het renaissancistische fort herbouwde tot een barok kasteel, een zomerresidentie van de benedictijnen, die ook dienst deed als administratie van het landgoed Colonnade.

 

Rond 1730 werd het kasteel veel bezocht door de bekende architect Kilian Ignaz Dientzenhofer. Volgens zijn ontwerp werd het kasteel in 1748 herbouwd in barokstijl.

 

In de 20e eeuw is het kasteel sterk verslechterd, maar de laatste jaren is het gereconstrueerd met medewerking van de eigenaar, de gemeente Sloupno, in samenwerking met de Pocidliní burgervereniging.

 

>>> Adres : Sloupno 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page