top of page
Sloup v Čechách.png

Sloup v Čechách (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°45 N 14°35 O
GPS parking : Pod Hradem
Website locatie : 
Sloup v Čechách

weerbericht.png
pdf.png

Sloup v Čechách is een gemeente in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Česká Lípa. Sloup v Čechách telt ongeveer 700 inwoners.

Het dorp Sloup ligt op een gemiddelde hoogte van 300 m, aan de noordwestelijke rand van het Ralsko-hoogland, bij de overgang naar het Lausitzgebergte. Het is een van de zomerrecreatiecentra van het gebied. Door zijn gezonde lucht, romantische omgeving, uitgestrekte bossen, bizarre rotsformaties en veel water had het het karakter van een resort met de mogelijkheid tot hotelaccommodatie eind vorige eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Skalní hrad Sloup

 

Ondanks de middeleeuwse en oudere geschiedenis van de site, verdwenen de meeste oorspronkelijke gebouwen of werden ze bedekt door jongere bouwwerkzaamheden. De ruimtes en objecten die de rots momenteel aanbiedt, zijn echt grotendeels modern en weerspiegelen een andere rol die ze hebben gespeeld sinds hun oprichting, namelijk sinds het einde van de 17e eeuw. Het is dus de vraag of dit monument als kasteelobject moet worden gezien.

 

De term " Skalní hrad Sloup" komt slechts gedeeltelijk overeen met de werkelijkheid en is tegenwoordig een nogal toeristisch of zakelijk teken. Het is echter in de eerste plaats een al lang bestaand teken.

 

Een duidelijk geërodeerde zandstenen knoop met verticale tot overhangende muren en een groot hoger plateau meer dan 30 meter boven het omringende terrein. De lengte van de rots is minder dan 100 m en de breedte van ongeveer 60 m. In de loop van de geschiedenis is de rots door mensen uitgebreid aangepast en geleidelijk aan andere objecten toegevoegd. Veel rotsachtige ruimtes, seculiere en sacrale bestemmingen, werden uitgehouwen en voltooid, zowel binnen de rots als op het oppervlak. Deze rotsobjecten zijn ingenieus met elkaar verbonden.

 

>>> Adres : Pod Hradem <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page