top of page
Šluknov.png

Šluknov (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Děčín
Coördinaten locatie : 51°00 N 14°27 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie :
Šluknov

weerbericht.png
pdf.png

Šluknov is een kleine stad (ongeveer 6.000 inwoners), ongeveer in het midden van een gelijknamig voorgebergte in het noorden van Tsjechië. Het omringende landschap is overwegend een zacht hoogland met brede dalen rond 340 m boven de zeespiegel en de omringende heuvels zijn tussen de 400 en 500 meter hoog.

 

Sinds het begin van de Tsjechische staat behoorde dit gebied echter tot de Tsjechische landen, hoewel het werd bevolkt door de bevolking van Duitse nationaliteit. Dit gebied is altijd een van de meest dichtbevolkte gebieden geweest van zowel de Tsjechische staat als later ook de Oostenrijkse landen waartoe Bohemen behoorde.

 

Het landschap rond Šluknov is al eeuwenlang een gecultiveerd verstedelijkt land, waar bij elke stap de aanraking van een menselijke hand te zien is.

 

Bezienswaardigheden

 

Dům kultury

 

Het huis van cultuur is een art nouveau-gebouw aan de TG Masaryk-straat, gebouwd op de plaats van het oudste restaurant en hotel "U Jelena". terwijl beide gevels zijn gemaakt in niet-barokke tektoniek, maar met een aantal art nouveau-stucwerkelementen (sculptuur van dorst, bijen, bijenkorven, enz.).

 

Vroeger waren hier de bank en het hoofdkantoor van de bank gevestigd, en nu wordt het pand van dit dominante gebouw gebruikt voor verschillende culturele en sociale evenementen.

 

>>> Adres : T.G. Masaryka <<<

 

Kerk van St. Wenceslas

 

In 1634 brandde de kerk samen met de stad af, maar tijdens de Dertigjarige Oorlog werd ze hersteld. Bij de volgende stadsbrand in 1710 brandde de kerk weer af. Ze werd herbouwd in 1711-1722 met de toren waarschijnlijk naar plannen van hofarchitect JLvon Hilddebrandt.

 

Het gebouw van de kerk is vroegbarok en de beelden in de kerk zijn in de hoge barokstijl van de lokale inwoner Franz Bienert en Josef Klein, een inwoner van Česká Kamenice. Het gebouw is één schip met drie paar zijnissen, waarin zich rijken bevinden.

 

In de centrale zuidelijke nis bevindt zich de hoofdingang en tegenover het altaar van St. Barbara, waar tijdens de kersttijd een houten handgesneden kerststal wordt gebouwd.

Het hoofdaltaar stamt uit het einde van de 18e eeuw. De altaartafel is van de oorspronkelijke kerk, die in 1710 is afgebrand.

 

In het park aan de noordkant van de kerk staan ​​beelden van drie Tsjechische heiligen, die oorspronkelijk op drukke plekken in de stad stonden, waar ze leden onder de effecten van vervuilende stoffen en schokken door het autoverkeer. In het midden staat St. John van Nepomuk en aan de zijkanten staan ​​beelden van St. Adalbert en St. Prokop. In de tuin voor de parochie staat een standbeeld van de patroonheilige van de St. Wenceslas-kerk.

 

>>> Adres : Farní, 407 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page