top of page
Smečno.png

Smečno (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kladno
Coördinaten locatie : 50°11 N 14°03 O
GPS parking : Smečno 1
Website locatie : 
Smečno

weerbericht.png
pdf.png

Smečno stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Kladno en telt ongeveer 1.800 inwoners.

 

De oudste vermelding komt uit het jaar 1252, wanneer de eigenaar van het fort bisschop Boleslav van Smečno wordt genoemd. In 1418 kocht hij het dorp Smečno met het fort Markvart van Martinice en de geschiedenis van Smečno was nog vijf eeuwen verbonden met de familie Martinice.

 

Jaroslav Bořita uit Martinice, een van de leidende katholieke politici van zijn tijd, verdrievoudigde zijn bezit door gebruik te maken van de inbeslagname van de Witte Berg en verkreeg de titel van graaf. De stad herstelde zich snel van de schade van de Dertigjarige Oorlog, en het feit dat het de zetel was van een van de meest invloedrijke en rijkste families in Bohemen, droeg bij tot de welvaart.

 

Het Martinic-landgoed, waarvan de stad en het Slaný-landgoed vanaf 1638 deel uitmaakten, is altijd het grootste vastgoedcomplex op het grondgebied van de huidige tijd geweest.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Smečno

 

Het kasteel was oorspronkelijk een gotische vesting uit 1460. In de 16e eeuw werd het herbouwd tot een renaissancekasteel met arcaden en een gotische toren.

 

Tot 1798 behoorde het toe aan de familie Martinic. Het werd in het midden van de 18e eeuw verbouwd, maar heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden.

 

Voor de ingang van het kasteel staan twee elf meter hoge obelisken, samengesteld uit verschillende stukken zandsteen, die in 1700 werden gebouwd door graaf Jiřík Adam van Martinice ter herinnering aan zijn langer verblijf in Rome.

 

In de kasteeltuin staat een salla terrena uit 1730.

 

>>> Adres : Smečno 1 <<<

 

Kerk van de Heilige Drie-eenheid

 

De kerk van de Heilige Drie-eenheid bevindt zich aan de bovenkant van nám. T. G. Masaryka. De pastorie van het oorspronkelijk gotische gebouw uit de 14e eeuw is bewaard gebleven, de rest is het resultaat van een reconstructie uit de renaissance uit 1587.

 

Het hoofdaltaar is het barokke werk van Ignác Platzer. Het grote schilderij van de Heilige Drie-eenheid is geschilderd door de Praagse schilder Antonín Towara. Onder de kerk bevindt zich een ongeorganiseerd middelgroot knekelhuis uit de barokperiode.

 

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page