top of page
Smržovka.png

Smržovka (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Jablonec nad Nisou
Coördinaten locatie : 50°44 N 15°15 O
GPS parking : Mírové náměstí
Website locatie : 
Smržovka

weerbericht.png
pdf.png

Smržovka werd gesticht in de eerste helft van de 16e eeuw tijdens de kolonisatie van het IJzergebergte. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1568.

 

Smržovka maakte deel uit van Jablonec nad Nisou, één van de 94 districten in het koninkrijk Bohemen. Met de ontwikkeling van de industrie in en rond Smržovka, ontwikkelt het voornamelijk glasfabrieken, slijpers en weverijen en Smržovka werd in 1849 de marktplaats. In 1905 werd Smržovka gepromoveerd tot stad.

 

Tijdens de Duitse bezetting van Tsjecho-Slowakije en de Tweede Wereldoorlog, in februari en maart 1945, exploiteerden de Duitsers een subkamp van het concentratiekamp Gross-Rosen, waar 300 vrouwen gevangen zaten.

Smržovka telt ongeveer 3.500 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Horní Černá studnice

 

Černá Studnice is met zijn 869 m boven zeeniveau de hoogste top van de Černostudniční-kam van het IJzergebergte. Deze berg aan de samenvloeiing van de Oostzee en de Noordzee domineert het landschap rond Jablonec nad Nisou, vanwaar hij minder dan 5 km ten zuidoosten ligt. Het is ook een toeristische bestemming sinds 1905, op de top, die behoort tot de stad Smržovka.

 

Er is een toeristisch huisje en een uitkijktoren van waar een prachtig uitzicht over de omgeving adembenemend is. Een trip door de smalle wegjes van een goed half uur is zeker de moeite waard.

 

>>> Adres : Černá studnice <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page