top of page
Soběslav.png

Soběslav (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Tábor
Coördinaten locatie : 49°16 N 14°43 O
GPS parking : nám. Republiky
Website locatie : 
Soběslav

weerbericht.png
pdf.png

Soběslav is een moderne stad met een kleurrijke geschiedenis, omringd door prachtige natuur. De stad ligt aan de samenvloeiing van de beekjes Lužnice en Černovice in het Blatná-landschap ten zuiden van Tábor. In Soběslav wonen momenteel ongeveer 7.250 inwoners.

 

Al in 1293 stond er een nederzetting, die al stad genoemd werd in 1390. Destijds behoorde de stad tot de Rosenbergs, die hier een kasteelpaleis lieten bouwen.

 

Tijdens de binnenlandse oorlog tussen koning George van Poděbrady en de aristocratische Zelenohorská jednota werden in 1467 de muren van Soběslav hersteld.

 

Vanuit het voormalige kasteel is er een nog hoge cilindrische toren met schietgaten ter hoogte van de afzonderlijke verdiepingen, met een Rosenbergroos op de gevel. De toren staat in de noordelijke hoek van de vestingwerken van de stad. Een deel van de bakstenen gracht is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven bij het kasteel. In de directe omgeving van de toren staat de ruïne van een kasteelpaleis met de restanten van de originele ramen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Soběslav

 

De vergane glorie van de middeleeuwen is het Rožmberk-kasteel, gesticht in de tweede helft van de 14e eeuw door Jindřich van Rožmberk. Hier werd in 1394 de Tsjechische koning Wenceslas IV tijdelijk gevangen gezet.

 

Het kasteel verschilde aanzienlijk van verdedigingskastelen op rotsformaties en van door water omgeven kastelen. Het werd tweemaal verbrand tijdens de Hussietenoorlogen - in 1421 en 1435, toen de oorspronkelijke vorm werd vernietigd. Het kasteel en het hele oorspronkelijke deel van de stad waren omgeven door muren versierd met vier bastions en een gracht.

 

De kasteeltoren is verbonden met de ronde toren Hláska, die in de kelder gewelfd is met een stervormig gewelf. Op de eerste verdieping was het via een ophaalbrug met het paleis verbonden. In de 18e eeuw werd het kasteel omgevormd tot brouwerij. In het zuidelijke deel van het kasteelgebouw, dat vroeger de Rožmberk-school was, opgericht door Petr Vok van Rožmberk, is nu een cultureel huis.

 

>>> Adres : Horní příkopy <<<

 

Kerk van St Vitus

 

Een prachtig gebouw en juweel van de monumenten van de stad is de kerk van St Vitus. Ze werd gebouwd tussen 1374 en 1390 in de nabijheid van het stadsziekenhuis. Ze heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan.

In 1719 brandde ze af en in 1785 werd ze verbouwd tot woongebouw. In 1936-1937 werd ze hersteld voor kerkelijke doeleinden.

 

Het is een van de meest geavanceerde monumenten van de Tsjechische gotiek uit de tijd van Wenceslas IV. De kerk heeft twee schepen, de kluis wordt gedragen door twee dunne pilaren zonder kapitelen, die direct in de as van de tempel staan. Boven de kerk rijst een mooie slanke toren op, die zonder fundering is gebouwd en direct op de triomfboog is gebouwd.

 

Het midden van het plein is versierd met een oude stenen fontein met een standbeeld van de heilige Floriana, beschermheilige van de stad. Bij de fontein, met uitzicht op het huis van Smrček, staat de Mariakolom met een Korinthisch hoofd en een verguld stenen beeld van de Maagd Maria. Het dateert uit 1713.

 

>>> Adres : nám. Republiky <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page