top of page
sobotka.png

Sobotka (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°28 N 15°11 O
GPS parking : nám. Míru - Sobotka 363
Website locatie :
Sobotka

weerbericht.png

Sobotka (2.500 inwoners) wordt de zuidelijke poort van het Boheemse Paradijs genoemd en ligt 70 km ten noordoosten van Praag, tussen Mladá Boleslav en Jičín.

Het is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het centrum van Sobotka is een stedelijk beschermd gebied met goed bewaard gebleven volksarchitectuur (houten huizen), een waardevol stadsplein, een dominante kerk en andere bouwmonumenten.

De stad Sobotka is erg rijk aan onbeweeglijke culturele monumenten - er zijn er vijfenvijftig, waaronder het kasteel van Humprecht, een nationaal cultureel monument.

Helaas zijn vele van hen in een zeer slechte staat en hun eigenaren lossen deze situatie op geen enkele manier op. Toch is er veel te zien in Sobotka - het stedelijke concept en de geniale locatie van het Sobotka-plein met de kerk op de achtergrond, evenals unieke voorbeelden van volksarchitectuur geleid door het landgoed van Šolc en niet in de laatste plaats functionalistische gebouwen uit de Eerste Republiek.

In 1990 werd het historische stadscentrum uitgeroepen tot een beschermd stadsgezicht.

Bezienswaardigheden

Stadsplein

Een van de meest beroemde uitzichten in Sobotka is een uitzicht op de zuidkant van Náměstí Míru met een aantal burgerhuizen en de kerk van Maria Magdalena op de achtergrond.

>>> Adres : Náměstí Míru <<<

Kerk van Maria Magdalena

Oorspronkelijk was het een houten parochiekerk uit de 14e eeuw. Tussen 1590 en 1596 werd in plaats daarvan een nieuwe gebouwd.

In de 19e eeuw werd de kapel gesloopt, werd de toren verlaagd en na de ineenstorting van het schip in 1885 werd de kerk gerestaureerd volgens een ontwerp van Josef Mocker. Tussen 1936 en 1940 werd het gewapend betongewelf gerestaureerd. 

De kerk heeft een buitengewone, laat-barokke interieurinrichting, gemaakt door de beeldhouwers van Jelinek uit Kosmonosy. Het interieur van de kerk is ook versierd met een preekstoel met beelden van de vier evangelisten, Christus de overwinnaar en een reliëf van het laatste oordeel door J. Jelínek uit dezelfde tijd.

Het Rococo-orgel uit 1748 van de organist Tuchmann uit Labský Týnec met rijke figuratieve decoratie uit de Jelinek-werkplaats is nog altijd functioneel.

 

Bij de kerk staat een pastorie (Děkanství), belangrijk vanwege het originele dak uit de 16e eeuw met rococo-gevels.

 

>>> Adres : Malé nám. 2 <<<

 

Kasteel van Humprecht

 

Het jachthuis van Humprecht, dat boven Sobotka staat, is een bezienswaardigheid van de regio en een van de symbolen van het Boheemse Paradijs. Het werd gebouwd door de Italiaanse Carlo Lurago in 1666-1668 voor Humprecht Jan Černín van Chudenice.

 

In Tsjechië is het een uniek kasteelgebouw - een elliptische plattegrondtoren met 27 kamers, geïnspireerd op gebouwen in Italië. Het kasteel heeft interieurs van een barok jachtkasteel. Op de 1e verdieping is er een banketzaal van 16 meter hoog met een onderscheidende akoestiek en op de 2e verdieping een uitkijkgalerij. In de 19e eeuw werd een Turkse halve maan bovenop de toren geplaatst, wat het kasteel een exotisch tintje geeft.

 

>>> Adres : Sobotka 363 <<<

>>> Website : Kasteel Humprecht <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page