top of page
Spálené-Poříčí.png

Spálené Poříčí (**)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°37 N 13°36 O
GPS parking : Nám. Svobody
Website locatie : 
Spálené Poříčí

weerbericht.png
pdf.png

Spálené Poříčí werd voor het eerst genoemd als het dorp Poříčí in 1239. In de 14e eeuw werd de nog steeds goed bewaard gebleven indeling met een groot plein, een kerk en een fort voltooid.

 

Een grotere ontwikkeling van de stad vond plaats tijdens de Renaissance, toen de stad eigendom was van de familie Vratislav Mitrovice. Tijdens de Dertigjarige Oorlog brandde het herhaaldelijk af en kreeg het de bijnaam Spálené.

In de stad zijn veel monumenten uit verschillende periodes bewaard gebleven. In 2003 verdiende de stad de titel van historische stad van het jaar vanwege de postrevolutionaire zorg en restauratie. Tot dusver is het de enige stad met deze titel in de regio, samen met Františkovy Lázně, en de enige stad in West-Bohemen.

 

Bezienswaardigheden

 

Renaissance kasteel

Het renaissance kasteel Spalene Porici werd gebouwd door Adam Vratislav van Mitrovice op de plaats van een gotisch fort in 1617. In de 19e eeuw werd het aangevuld met een neogotische toren.

Bezienswaardig zijn de tentoonstellingsruimte, het originele plafond in de concertzaal, renaissancistische portalen en wapenschilden.

 

Het kasteel is gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek. Men kan er het Museum van Geschiedenis en Ambachten van Spálenopoříčsko bezoeken.

 

Het kasteelpark met een gerestaureerd tuinhuis uit de 18e eeuw en een fontein met een barok visbeeld zijn ook waardevol.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

 

Rozhledna Šťastná věž

 

De bakstenen uitkijktoren met een houten bovenbouw en een stalen trap is ontstaan ​​door aanpassing van de niet meer functionele uitrusting van de voormalige meubelfabriek. De toren maakt deel uit van het gebouw, dat op de begane grond aan de bar en op het 4 meter hogere buitenterras voor verfrissingen en zitplaatsen zal zorgen.

 

Deze prijzenswaardige opening van de uitkijktoren aan de zijkant van de toegang tot het zuidwestelijke deel van de nieuw opgerichte PLA Brdy werd gefinancierd uit particuliere bronnen en bijna het meeste werk werd gedaan door zelfhulp.

 

>>> Adres : Zámecká 200 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page