top of page
Stádlec.png

Stádlec (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Tábor
Coördinaten locatie : 49°23 N 14°29 O
GPS parking : Stádlecký Zámeček, 1228 6
Website locatie : 
Stádlec

weerbericht.png
pdf.png

De stad Stádlec (oorspronkelijke naam Stadilce) behoort tot de regio Zuid-Bohemen en ligt ongeveer ongeveer 20 km ten westen van Tábor. Stádlec telt ongeveer 600 inwoners.

 

De stad Stádlec ligt op een gemiddelde hoogte van 449 meter boven zeeniveau. De eerste vermelding van het dorp is te vinden in historische bronnen in 1287, wanneer de nederzetting wordt vermeld als eigendom van Záviš van Falkenstein.

 

Bezienswaardigheden

 

Stádlecký kasteel

 

Het Stádlecký-kasteel staat aan de zuidoostkant van het centrale plein. Het is een viervleugelig gebouw van één verdieping rond een rechthoekige binnenplaats. In de as van de laat-barokke gevel, gedeeld door platte pilasters, bevindt zich een balkon dat wordt ondersteund door kolommen.

 

Boven de hoofdlijst bevindt zich over de gehele lengte een barok slakkenhuis, eindigend in een koepel in het midden. Onder het balkon is er een doorgang naar de binnenplaats, met bogen op de begane grond aan smalle tegenoverliggende zijden. Het kasteel omvat ook een groot kasteelpark.

 

Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek.

 

>>> Adres : Stádlecký Zámeček <<<

 

Stádlecký kettingbrug

 

De kettingbrug werd oorspronkelijk gebouwd in 1847-1848 op de weg van Písek naar Tábor over de rivier de Moldau, tussen de dorpen Jamný en Timişoara op de linkeroever en Podolsk op de rechteroever. In de diepe vallei van de Moldau overspande deze brug de rivier bijna 80 m breed door een brugdek dat aan twee kettingriemen was opgehangen, op elke oever ondersteund door brugpoorten (pylonen), meer dan 10 m hoog. De totale lengte van de

brug, inclusief de ankerblokken, was 157 m.

 

De basisdraagconstructie van de brug bestaat uit vier kettingen, gerangschikt in twee paren. De kettingen zijn geplaatst op twee stenen pylonen - poorten. De kettingen zijn gemonteerd in pylonen op glijlagers. De uiteinden van de kettingen zijn opgeborgen in acht ijzeren ankerplaten van elk 2,3 ton.

 

>>> Adres : weg Písek naar Tábor <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page