top of page
Střelské Hoštice.png

Střelské Hoštice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°18 N 13°45 O
GPS parking : Zámek
Website locatie : 
Střelské Hoštice

weerbericht.png
pdf.png

De oorspronkelijke naam van het dorp dat aan de goud-houdende en parelwitte rivier Otava lag, was alleen Hoštice. Toen ze één landgoed vormden met Střela, werd de naam veranderd in Střelohoštice en aan het begin van de 20e eeuw in Střelská Hoštice.

 

Aan de oevers van de Otava bevindt zich een kasteelcomplex , waarvan het dominante kenmerk het barokke kasteelgebouw is. Waardevolle boerderijgebouwen staan ​​op de binnenplaats, maar de architectonische waarde van het geheel werd in de tweede helft van de twintigste eeuw verstoord door utilitaire gebouwen gebouwd door het militaire garnizoen.

 

Střelské Hoštice telt ongeveer 1.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Střelské Hoštice

 

Het kasteel was oorspronkelijk een renaissancegebouw uit de tweede helft van de 16e eeuw met barokke verbouwingen. De uitbreiding van de tweede verdieping vond plaats in de jaren 1927-1928.

 

Destijds richtten de voormalige Škoda fabrieken in Plzeň, een sanatorium op voor kinderen en vrouwen. De overige gebouwen werden in de jaren 50 toegevoegd aan de zuidvleugel van het kasteel, toen het gebouw werd overgenomen door het leger. Tot 1991 was hier een legerkorps gestationeerd.

 

Tien jaar later wist het dorp het hele gebouw te verwerven. Sindsdien is het gebied van de kasteelgebouwen en het aangrenzende boerenerf langzaamaan nieuw leven ingeblazen.

 

Momenteel is het Museum van de Otava-rivier en varen, met een galerij, geopend op de begane grond van de zuidvleugel. Op de eerste en tweede verdieping zijn een fitnessruimte en een clubkamer met een fitnessruimte toegankelijk voor het publiek.

 

>>> Adres : Zámek <<<

 

Kostel sv. Martina

 

De eerste schriftelijke vermelding van de plaats dateert uit 1318. Destijds heette het dorp Hoštice en sinds 1384 is er een gotische kerk. Helaas brandde ze in 1819 volledig af en in 1822 werd op dezelfde plaats een nieuw heiligdom in classicistische stijl gebouwd.

 

Het gebouw is gelegen in het zuidelijke deel van een relatief groot dorpsplein. De kerk met één schip is afgewerkt met

een rechthoekige pastorie. Daarboven is een kleine koepel. De westelijke gevel wordt gedomineerd door een slanke, prismatische toren. Aan de noordkant van de kerk bevindt zich een sacristie.

 

>>> Adres : Střelské Hoštice 121 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page