top of page
90px-Šťáhlavy_CoA_CZ.svg.png

Šťáhlavy (***)

Regio (kraj) : Plzeň 

District (okres) : Plzeň-město
Coördinaten locatie : 49°40 N 13°30 O
GPS parking : zámek Kozel
Website locatie :
Šťáhlavy 

weerbericht.png
pdf.png

Šťáhlavy is een Tsjechische gemeente in de regio Plzeň, maakt deel uit van het district Plzeň-město en telt ongeveer 2.200 inwoners.

 

Het dorp Šťáhlavy ligt 14 km ten zuiden van de stad Plzeň in de vallei van de rivier Úslava. In het westen rijst de Radyně-heuvel met het gelijknamige fort boven de vallei uit, en langs de rechteroever van de rivier strekt zich een uitgestrekt bosgebied uit van de zuidwestelijke kaap Brd tot aan Rokycany, waartoe het dorp tot 1949 behoorde.

 

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp Šťáhlava stamt uit het jaar 1239, toen het dorp door koning Wenceslas I, zoon van Přemysl Otakar I., werd geschonken aan de kerk van St. Vavřinec bij het kasteel van Plzeň in ruil voor de nederzetting Benešovice u Stříbra. Zo kreeg het dorp zijn solide historische vorm.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Kozel

 

Het classicistische Kozel-kasteel is een van de meest bezochte monumenten in West-Bohemen. Het werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd onder leiding van de bouwer Václav Haberditz als een viervleugelig gebouw op de begane grond rond een rechthoekige binnenplaats. Volgens het ontwerp van Ignác Palliardi werd het kasteelcomplex uitgebreid met twee paar gebouwen. Het is de kapel met zijn tegenhanger manege en stallen.

 

De Praagse schilder en decorateur Antonín Tuvora, die de muren van de meeste kamers versierde, leverde een belangrijke bijdrage aan de decoratie van het interieur van het kasteel. Het originele meubilair is een uniek voorbeeld van kunstnijverheid in de rococo- en classicistische periodes.

 

De architectuur van het kasteel op de begane grond ziet er van buiten niet erg flitsend uit, maar het interieur is prachtig. Hetzelfde geldt voor het park, waar het glooiende terrein uitzicht biedt over grotere afstanden. U kunt over de zandpaden naar een nabijgelegen vijver lopen.

 

>>> Adres : Zámecký park Kozel <<<

>>> Website : Zámek Kozel <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page