top of page

Stará Lysá

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Nymburk
Coördinaten locatie : 50°13 N 14°49 O
GPS parking : Čihadla 1
Website locatie : 
Stará Lysá

Stará Lysá.png
weerbericht.png
pdf.png

Dankzij de ligging van Stará Lysá in een vlak landschap nabij de samenvloeiing van de rivieren Jizera en Elbe, waar uitgestrekte bossen, die veiligheid bieden, zich uitstrekken, is Stará Lysá een van de oudste permanent bewoonde plaatsen in Bohemen.

 

De culturele en historische dominanten van Stará Lysá is een zevenhonderd jaar oude herdenkingslinde met een stenen kruis uit 1840, de kapel van St. Johannes de Doper met een geklasseerde groep van zes kleinbladige linden en een klokkentoren uit de eerste helft van de 19e eeuw.

 

In Stará Lysá wonen ongeveer 500 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kaple sv. Jana Křtitele

 

Het dominante kenmerk van het dorp is een gedenkwaardige lindeboom, die 750 tot 1000 jaar oud is. Volgens de legende rustten de Hussieten van Prokop Holý onder deze boom. In het verleden is graaf Spork hier ook begonnen met jagen en kwamen rekruten hier bijeen. Onder de kroon van de boom staat een stenen kruis uit 1840.

 

Op het plein staat de kapel van St. Johannes de Doper met een geklasseerde groep van zes kleinbladige linden en een klokkentoren uit de eerste helft van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Centrum - Stará Lysá <<<

Zámek Bon Repos

 

Het kasteelcomplex bestaat uit 4 afzonderlijke gebouwen : het origineel, de voorgevel uit het midden van de 18e eeuw, de rococohal en de kasteelkapel. Het kasteel werd in 1715 gebouwd door graaf Fr. A. Spork als zomerresidentie. In 1768 werd het gekocht door de aartsbisschop van Praag en hij liet andere gebouwen bouwen.

 

Het kasteel ligt ten noordwesten van Lysá nad Labem op de heuvel van Čihadla boven het gelijknamige dorp. Een toeristisch pad leidt van Lysa, dat het landhuis gebruikte voor de reis naar het kasteel.

 

>>> Adres : Čihadla 1 - Stará Lysá <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page