top of page

Stará Ves nad Ondřejnicí (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Ostrava-město
Coördinaten locatie : 49°44 N 18°12 O
GPS parking : Zámecká
Website locatie : 
Stará Ves nad Ondřejnicí

Stará Ves nad Ondřejnicí.png
weerbericht.png
pdf.png

Stará Ves nad Ondřejnicí is een gemeente in de regio Moravië-Silezië, en maakt deel uit van het district Ostrava-město.

Al meer dan zeven en een halve eeuw loopt de rivier de Ondřejnice door een dichtbevolkt landschap waarvan de vorm aanzienlijk verandert door menselijke activiteit. Van het oorspronkelijke kleine dorp genaamd Bruneswerde, werd het in de 16e eeuw de zetel van de Silezische Syrakovsky-familie, in de 21e eeuw een groot dorp met meer dan 2.600 inwoners.

 

De erfenis van het verleden zijn nog steeds twee belangrijke documenten van de architectonische kunst van voorouders : een renaissancekasteel en een gotisch-renaissancekerk.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het prachtige, schone renaissancegebouw van het kasteel in Stará Ves nad Ondřejnicí trekt al van op een afstand de aandacht. De gerestaureerde renaissancistische sgraffitogevel trekt de aandacht van iedereen die van Ostrava naar Příbor reist.

 

Oorspronkelijk was het een middeleeuws waterfort, herbouwd tot een renaissancekasteel, tegenwoordig dient het als stadskantoor en cultureel centrum van het dorp. Het kasteel wordt in Noord-Moravië en Silezië vaak een kleine, maar nog waardevollere parel van de renaissancestijl genoemd.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

 

Kerk van Johannes de Doper

 

Naast het kasteel is de kerk van Johannes de Doper het op een na, meest historisch waardevolle monument in het dorp. De oorsprong ervan is, zoals in het geval van het kasteel, verbonden met de familie Syrakovsky en dateert van 1589.

 

De kerk is een gebouw met één schip met een vijfhoekig uiteinde en een voorste vierkante toren met een vestingkarakter. Het gebouw wordt extern ondersteund door een aantal armleuningen, de pastorie wordt afgesloten door een kruisgewelf met een grendel, waarop het wapen van de Syraks staat afgebeeld.

 

Opvallend is dat hier elementen van ouder (gotisch) en toen modieus (renaissance) in elkaar overvloeien. Dit is vooral opmerkelijk in vergelijking met het oudere kasteel, gebouwd in de geest van de pure Renaissance.

 

>>> Adres : Farní 10 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page