top of page
Staré-Hobzí.png

Staré Hobzí (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°01 N 15°27 O
GPS parking : Staré Hobzí 11 (Zámek)
Website locatie :
Staré Hobzí

weerbericht.png
pdf.png

Staré Hobzí is een gemeente in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Jindřichův Hradec en telt ongeveer 600 inwoners.

 

Het dorp Staré Hobzí ligt in het zuidoostelijke deel van de zogenaamde kleine wijk Dačice. Het is een van de oudste dorpen aan de Moravisch-Tsjechische grens.

 

De ontwikkeling in het dorp bestaat voornamelijk uit boerderijen, waarvoor voldoende vrije ruimte is voor de ontwikkeling van nieuwe landelijke nederzettingen of de wederopbouw van bestaande.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel met de barokke kapel van St. Tomas

 

Het kasteel met twee verdiepingen werd tussen 1726 en 1733 gebouwd door de heren van Deblín, misschien op de plaats van een ouder renaissancegebouw.

 

In 1843 werd Staré Hobzí bij Jemnice geannexeerd en kort daarna werden er kleine wijzigingen aangebracht in het kasteel in classicistische stijl. In die tijd werd de oostelijke vleugel afgebroken, waardoor het kasteel de huidige indeling met drie vleugels kreeg met een erehof.

 

Achter het kasteel bevindt zich een park, voor het gebouw staat een barok standbeeld van St. Jan Nepomucký.

 

>>> Adres : Staré-Hobzí 11 <<<

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Ondřeje

 

De kerk domineert het noordelijke deel van het dorpsplein (kruispunt met de weg naar Dačice).

 

Het oudste deel van de kerk bestaat uit een voormalig schip waarschijnlijk uit de 13e eeuw. Een nieuwe pastorie met een noordelijke sacristie werd gebouwd in de 14e eeuw, toen waarschijnlijk een prismatische toren en een kapel tussen de kerk en de sacristie. De zuidelijke vestibule maakte ook deel uit van het gotische gebouw.

Na 1630 breidde een nieuw schip de kerk uit naar het westen. Tijdens de laatste reconstructie in 1832 werd het schip verhoogd en klassiek gemaakt.

 

>>> Adres : Centrum <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page