top of page
Staré Hrady.png

Staré Hrady (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°23 N 15°13 O
GPS parking : Staré Hrady 1
Website locatie : 
Staré Hrady

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Staré Hrady ligt in het district Jičín, in de regio Hradec Králové en heeft ongeveer 200 inwoners.

 

Staré Hrady is een dorp met een rijke geschiedenis. De grafstenen van de Waldsteins, Reisenburks en heren van de familie Vančur uit Řehnice in Milkovice, die te zien zijn in de plaatselijke kerk, zijn welsprekende getuigen van de eeuwen die het dorp heeft doorgemaakt.

 

Archeologische vondsten bewijzen de vestiging van de omgeving aan het einde van de 13e eeuw. Op de plaats van het huidige dorp Staré Hrady stond aanvankelijk waarschijnlijk een kleiner fort, volgens ongefundeerde aannames van de Orde van de Tempeliers in de 13e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Staré Hrady

 

De burcht en het kasteel Staré Hrady is gelegen in het Boheems Paradijs (Český ráj), ten zuiden van de stad Jičín. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1340.

Bij de oorspronkelijk gotische burcht die door de architect Petr Parléř werd ontworpen, werd er later nog een renaissancistisch kasteel gebouwd met een dorpje erbij en renaissancistische figurale sgraffito´s die tot op heden bewaard zijn gebleven.

 

Dit unieke renaissancistische areaal dat vroeger in vergetelheid raakte, is tegenwoordig weer open voor bezoekers die er één uit meerdere verschillende rondleidingen kunnen kiezen. De meeste rondleidingen zijn vooral bestemd voor families met kinderen, maar de sprookjesachtige en grappige verhalen die er verteld worden, worden door jong en oud gewaardeerd.

 

>>> Adres : Staré Hrady <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page