top of page
Starý Plzenec.gif

Starý Plzenec (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-město
Coördinaten locatie : 49°42 N 13°28 O
GPS parking : Radyňská
Website locatie : 
Starý Plzenec

weerbericht.png
pdf.png

De eerste schriftelijke vermelding van Starý Plzenec stamt uit het jaar 976, toen nog onder de naam Plzeň. De nederzetting, inclusief het kasteel, ontstond in de 10e eeuw aan de doorgaande weg van Praag naar Regensburg.

 

Het was een van de belangrijkste economische en bestuurlijke centra van de Přemysliden in West-Bohemen van die tijd. Rond 1295 werd de stad Nová Plzeň (Nieuw-Pilsen) ongeveer 10 kilometer verder stroomafwaarts aan de Úslava gesticht. Langzamerhand werd het nieuwe Pilsen belangrijker, en kreeg die stad de naam Plzeň. Vanaf dat moment wordt het oorspronkelijke Plzeň Starý Plzenec genoemd, Oud- Plzeň.

 

Bezienswaardigheden

 

Radyně kasteel

 

Het kasteel werd gebouwd in de jaren 1356-1361, waarschijnlijk volgens het plan van Michal Parléř en volgens de bouwer, koning Karel IV.

 

Het kasteel moest de veiligheid van de handelsroute van Praag naar Regensburg en Neurenberg waarborgen.

 

Door de eeuwen heen is het kasteel vele malen van eigenaar veranderd. In 1920 werd het gekocht door Adolf Arnošt van Valdštejn in Starý Plzenec en in 1928 vond een grote reparatie van het kasteel plaats.

In het begin van de jaren vijftig werd het kasteel staatseigendom en vervolgens werd er een televisiesignaalomvormer gebouwd op de vierkante toren van het kasteel. In de jaren zeventig vond nog een uitgebreide reparatie van het kasteel plaats en werd onder het kasteel een restaurant met parkeerplaats gebouwd. Sinds de jaren negentig is het kasteel weer eigendom van de stad Starý Plzenec.

 

>>> Adres : Radyňská <<<

 

Kerk van Johannes de Doper

 

Dit kerkgebouw is vermoedelijk in het begin van de 11e eeuw gebouwd en is daarom na de rotonde van de Petrus en Pauluskerk en na de Kerk van de Geboorte van de Maagd Maria in Malá Strana Praag, een van de onze oudste kerken in het land.

 

>>> Adres : Baslova 207 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page