top of page
Staré Město pod Landštejnem.png

Staré Město pod Landštejnem (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°00 N 15°15 O
GPS parking : Landštejn 2
Website locatie :
Staré Město

weerbericht.png
pdf.png

De oorspronkelijke nederzetting werd opgericht in de 12e eeuw, in de 14e eeuw groeide het uit tot een marktdorp, dat toebehoort aan Landštejn en in de 15e eeuw werd het bevorderd tot een kleine stad.

Tijdens de industriële revolutie vermeden de spoorweg en alle industrie de stad en het belang neemt geleidelijk af. Terwijl Staré Město pod Landštejnem in 1840 ongeveer 1.000 inwoners had, was dit in 1939 slechts een goede 500.

 

Dit negatieve effect kwam voornamelijk door de verdrijving van de Duitse bevolking na de Tweede Wereldoorlog, die op dat moment goed was voor ongeveer de helft van de bevolking.

De status van stad werd op 6 december 2017 in het dorp hersteld.

 

Bezienswaardigheden

 

Hrad Landštejn

Een enorm koninklijk kasteel in de ongerepte natuur van de meest zuidelijke rand van Bohemen, genoemd vanwege het barre klimaat "Tsjechisch Canada", behoort tot de belangrijkste historische romaanse monumenten in Midden-Europa. Het werd gebouwd in de 13e eeuw voor de bescherming van een belangrijke handelsroute en de grens tussen de Tsjechische landen en Oostenrijk. Hoewel alleen een monumentale ruïne is overgebleven, dwingt het nog steeds respect af door zijn eenvoudige architectuur die defensieve doeleinden dient.

 

Dankzij uitgebreid archeologisch onderzoek en tentoonstellingen is het mogelijk om een ​​beeld te krijgen van het luxueuze leven van de bewoners van het kasteel in de 13e en 14e eeuw. Ze behoorden tot de toenmalige sociale elite en leidden een duurder leven dat aangenamer werd gemaakt door luxe gebruiksvoorwerpen, voorwerpen en voorzieningen van die tijd.

 

>>> Adres : Landštejn 2 <<<

>>> Website : Hrad Landštejn <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page